Pljušte kritike

Američki Senat usvojio paket pomoći od 95,3 milijarde dolara za Ukrajinu, Izrael i Tajvan

13.02.2024. 13:57 / Izvor: N1
white house

Američki Senat je usvojio je paket pomoći koji podrazumijeva 95,3 milijarde dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu.

Američki Senat je usvojio je paket pomoći koji podrazumijeva 95,3 milijarde dolara za pomoć Ukrajini i Izraelu, čime je nastao obračun u Domu jer je se zakon našao na udaru kritika pedsjedavajućeg Mike Johnsona, javlja CNN.

Paket strane pomoći uključuje milijarde dolara za podršku Ukrajini i za sigurnosnu pomoć Izraelu, kao i humanitarnu pomoć za civile u Gazi, Zapadnoj obali i Ukrajini, između ostalih prioriteta. Nejasno je hoće li Johnson održati glasanje o tome, a mnogi republikanci u Predstavničkom domu protiv se dalje pomoći Ukrajini.

Prijedlog je prošao u Senatu uprkos kritikama zakona i naznakama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji se protivi ovakvom potezu tvrdeći da SAD treba da prestanu da pružaju stranu pomoć osim ako nije u obliku zajma. Zakon je prošao sa 70 za i 29 protiv, a 22 republikanca su ga podržala.

Prijedlog zakona uključuje 60 milijardi dolara za podršku Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije, 14,1 milijardu dolara sigurnosne pomoći za Izrael, 9,2 milijarde dolara humanitarne pomoći i 4,8 milijardi dolara za podršku regionalnim partnerima u indo-pacifičkoj regiji, pored ostalih odredbi politike, navodi se u tekstu Odbora za dodjelu sredstava Senata.

Senat je usvojio prijedlog nakon što su republikanci prošle sedmice blokirali širi nacrt zakona koji bi kombinovao stranu pomoć sa dvostranačkim sporazumom o granici SAD-a. Republikanci su u početku tražili da sigurnost granica bude dio zakona, ali su potom odbacili dvostranački sporazum o granici usred snažnih napada na tu mjeru koji su dolazili od Trumpa i najviših republikanaca u Predstavničkom domu.

U izjavi od ponedjeljka, predsjedavajući Johnson kritizirao je zakon o stranoj pomoći zbog nedostatka odredbi o granicama, rekavši da je Senat “trebao da se vrati na nacrt da izmijeni trenutni zakon kako bi uključio stvarne odredbe o sigurnosti granica koje bi zapravo pomogle okončanju tekuće katastrofe”.

Vođa većine u Senatu Chuck Schumer proslavio je usvajanje ovakvog zakona, rekavši u govoru: “Prošlo je mnogo godina, možda i decenije, otkako je Senat usvojio zakon koji u velikoj mjeri utiče ne samo na našu nacionalnu sigurnost, ne samo na sigurnost naših saveznika, već sigurnost zapadne demokratije”.

Pored republikanaca, prijedlog je kritikovao i određeni dio progresivnih američkih političara, a među njima je senator Bernie Sanders.

“Ovaj zakon (Benjaminu) Netanyahuu daje 10 milijardi dolara više neograničene vojne pomoći za njegov užasan rat protiv palestinskog naroda. To je nesavjesno”, naveo je on, te najavio da će glasati protiv ovog zakona u Predstavničkom domu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti