Ženi nije mjesto u kući

U Irskoj Dan žena doslovno posvećen ženama: Održavaju referendum za izmjenu Ustava

07.03.2024. 12:00 / Izvor: Akta.ba
irska

Sporni zastarjeli i seksistički opisi uloge žena u društvu kao građana drugog reda kojima je "mjesto u kući".

U Irskoj će se sutra, na Dan žena, održati referendum s ciljem brisanja stavke u ustavu koja kaže da je "ženi mjesto u kući".

Vlada je, nakon više godina pritisaka, pristala održati dva referenduma: o spornim ženskim dužnostima i o proširenju ustavne definicije porodice s braka na dugotrajno partnerstvo/vezu.

Članak 41.2 irskog ustava, koji datira iz 1937. godine, glasi: "Država prepoznaje kako domaćica pruža državi podršku bez koje se ne može postići opće dobro. Država će, stoga, nastojati osigurati da se majke zbog ekonomske nužde ne moraju zaposliti, pri čemu bi zanemarile svoje dužnosti u kući." 

Vlada kaže da je takva formulacija u ustavu seksistička i zastarjela i da je treba ukloniti.

"Žene su čitavog života bile izložene izazovima", rekla je Tracy Caroll, majka dvoje djece.

"Njihovo mjesto u društvu se vidi kao da su u kući i da se brinu o djeci i muževima, i mi smo se odmakli od toga, ali ustav se od toga nije pomjerio i mjesto žene je tamo gdje ona želi da bude. U kampanji za "Ne" trude se naglasiti da, suprotno popularnom vjerovanju, ustav zapravo ne kaže da je ženi mjesto u kući, već daje priznanje za posao koji žene tamo rade.", kaže Caroll. 

Kampanja za "DA"

Predlaže se zamijena sljedećim tekstom: "Država prepoznaje da pružanje brige članovima porodice pruža podršku društvu bez koje se ne može postići opće dobro te će nastojati poduprijeti takvu aktivnost". 

Nacionalno vijeće žena koje provodi kampanju za promjenu ustava navodi kako "seksističkom, stereotipnom jeziku nema mjesta u ustavu i da ono predstavlja vrijeme kada su žene tretirane kao građani drugog reda". 

"Ni jedna žena ne bi trebala biti prisiljena raditi izvan kuće ako bi radije ostala kući s djecom", navodi se. 

Kampanja za "NE"

Oni protiv promjene smatraju da ustav ne tvrdi da je ženi mjesto u kući, već nudi priznanje za kućanske poslove.

"Ustav kaže da je posao koji žene obavljaju kod kuće fantastičan", rekla je advokatica Brenda Power, članica grupe Lawyers For No, a prenosi Sky News. 

"Ni jedna žena ne bi trebala biti prisiljena raditi izvan kuće ako bi radije ostala kući s djecom. Prošle sedmice je provedena anketa u kojoj je 70% žena koje trenutno rade izvan kuće reklo da bi ostalo kući ako bi imalo tu mogućnost", dodala je. 

Nijedan aktivista također ne kaže da je jezik "trajne veze" "nebulozan" i loše definiran i da bi doveo do godina pravnih prepirki oko pitanja poreza, nasljeđa i spajanja porodica tražilaca azila u Irskoj, što je odbačeno kao " crvene haringe".

Mnogi birači djeluju ili apatično, ili jednostavno zbunjeno.

Ankete pokazuju da bi oba referenduma trebala proći, ali više od trećine birača je još uvijek neodlučno.

To često ide u prilog strani koja se zalaže za "Ne" na referendumima, kao i niska izlaznost, što se također predviđa, prenio je Yahoo News.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti