usvojena sa 115 glasova

Generalna skupština UN-a prihvatila nacrt rezolucije o borbi protiv islamofobije

16.03.2024. 08:45 / Izvor: Agencije
islamofobija

Rezolucijom se poziva na imenovanje specijalnog izaslanika UN-a za borbu protiv islamofobije.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) u petak je velikom većinom podržala rezoluciju čiji je cilj borba protiv islamofobije.

Glasanjem na Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, rezolucija "Mjere za borbu protiv islamofobije" usvojena je sa 115 glasova za, 44 suzdržana i nijedan protiv.

Pakistan je predložio rezoluciju, signalizirajući ujedinjeni front među državama članicama Organizacije islamske saradnje (OIC) u borbi protiv islamofobije na međunarodnoj sceni.

Rezolucijom se poziva na imenovanje specijalnog izaslanika UN-a za borbu protiv islamofobije. Nadalje, poziva države članice da poduzmu odlučne mjere protiv vjerske netolerancije, posebno usmjerene na islamofobiju.

Također se traži da generalni sekretar UN-a podnese izvještaj o implementaciji mjera i napora u borbi protiv islamofobije na Generalnoj skupštini ove jeseni.

U julu prošle godine, UN je usvojio rezoluciju kojom se osuđuje spaljivanje Kur'ana, nazivajući napade na muslimansku svetu knjigu "vjerskom mržnjom". Istog mjeseca Generalna skupština UN-a donijela je rezoluciju koja osuđuje sve akte nasilja nad svetim knjigama kao kršenje međunarodnog prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti