IFO objavio

Njemačkim kompanijama sve više nedostaju kvalificirani radnici

21.03.2024. 09:21 / Izvor: Agencije
njemačka

Slabljenje njemačke ekonomije kratkoročno smanjuje potražnju za kvalificiranim radnicima, ali problem neće nestati.

Više od trećine anketiranih njemačkih kompanija se žali na nedostatak kvalificiranih radnika, navodi se u izvještaju Instituta za ekonomska istraživanja (ifo) iz Muenchena.

Rezultat od 36,3 posto je nešto povoljniji u odnosu na oktobar 2023. godine kada je probleme s manjkom kvalificirane radne snage prijavilo 38,7 posto njemačkih firmi. Prije godinu dana je slične poteškoće prijavilo 43,6 posto kompanija u Njemačkoj, prenosi Tanjug.

„Slabljenje njemačke ekonomije kratkoročno smanjuje potražnju za kvalificiranim radnicima, ali problem neće nestati“, prokomentirao je Klaus Wohlrabe, stručnjak instituta Ifo.

Smatra da će manjak radnika ponovno postati goruće pitanje kada privreda Njemačke ojača, kao i da će demografske promjene „dodatno pogoršati problem u narednim godinama“.

Najviše radnika nedostaje u pravnom sektoru i računovodstvu

Veliki postotak njemačkih firmi koje pružaju pravne i računovodstvene usluge, njih 69,2 posto, traži kvalificirane radnike, kao i polovica svih kompanija u hotelijerstvu i logistici.

U proizvodnji se manjak kvalificiranih radnika smanjuje zbog nedostatka narudžbina, a probleme s nedostatkom radne snage trenutno ima 28,2 posto firmi.

Među proizvođačima je najteže pogođena prehrambena industrija gdje nove ljude traži 40,3 posto firmi. U trgovini i građevinarstvu je probleme s manjkom radnika prijavila četvrtina kompanija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti