Vijeće sigurnosti UN-a usvojio

Prekid vatre u Gazi tokom ramazana, evo koje zemlje su glasale za rezoluciju

26.03.2024. 07:38 / Izvor: TRT Balkan
Savjet bezbjednosti UN-a

Foto: Reuters

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u ponedjeljak je usvojio rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi tokom ramazana

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u ponedjeljak je usvojio rezoluciju kojom se traži hitan prekid vatre u Gazi tokom ramazana, koji bi potom prerastao u trajni i održiv prekid vatre.

Čak 14 zemalja glasalo je za rezoluciju, koju je predstavilo deset izabranih članova Savjeta, dok su Sjedinjene Američke Države bile uzdržane, javla TRT Balkan.

Rezolucijom se poziva na "trenutni prekid vatre tokom ramazana koji će poštovati sve strane, što će dovesti do trajnog i održivog prekida vatre".

Traži se u "trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca, kao i osiguranje humanitarnog pristupa za rješavanje njihovih medicinskih i drugih humanitarnih potreba".

U zvaničnom tekstu se navodi da strane treba da ispoštuju svoje obaveze prema međunarodnom pravu u odnosu na sve osobe koje pritvore.

U rezoluciji je naglašena "hitna potreba da se proširi dotok humanitarne pomoći i poboljša zaštita civila u cijelom Pojasu Gaze", a ponavlja se zahtjev za uklanjanje svih prepreka pružanju obimne humanitarne pomoći, u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom, kao i rezolucijama Vijeća sigurnosti.

Generalni sekretar UN-a: Neuspjeh provedbe rezolucije Vijeća sigurnosti o Gazi bi bio neoprostiv

Povodom prijedloga rezolucije koji je danas usvojilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija i kojom se poziva na hitan prekid vatre u Pojasu Gaze, generalni sekretar UN-a Antonio Guterres je poručio da je implementacija rezolucije imperativ i da bi neuspjeh u tome bio neoprostiv.

"Vijeće sigurnosti je upravo odobrilo dugoočekivani nacrt rezolucije o Gazi, koji zahtijeva hitan prekid vatre i bezuvjetno oslobađanje svih talaca. Ova rezolucija se mora provesti, njen neuspjeh bi bio neoprostiv“, poručio je Guterres na društvenoj mreži X.

Za genocid optuženi Izrael pokrenuo je smrtonosnu vojnu ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra u kojoj su ubijena najmanje 32.333 Palestinca, dok je broj povrijeđenih 74.694.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti