Stižu prve ekološke lego kocke

06.03.2018. 08:09 / Izvor: EurActiv.rs
Stižu prve ekološke lego kocke

 Ove godine u prodaji će se pojaviti prvi lego elementi napravljeni od biljne plastike od šećerne trske, najavio je danski proizvođač igračaka.

 Ove godine u prodaji će se pojaviti prvi lego elementi napravljeni od biljne plastike od šećerne trske, najavio je danski proizvođač igračaka.

Ekološki dijelovi će za početak činiti samo od jedan do dva odsto plastičnih elemenata koje “Lego” proizvodi, ali su ciljevi te kompanije na polju održivog razvoja veoma ambiciozni.

Kompanija “Lego” objavila je da je počela proizvodnju lego botaničkih elemenata ili dijelova kao što su lišće, žbunovi i drveće koji su potpuno napravljeni od plastike biljnog porijekla.

U njihovim kompletima ti dijelovi, uz kockice i figurice, pojaviće se kasnije ove godine, piše britanski “Guardian”.

Kompanija “Lego”, koja radi već 85 godina, obavezala se da će do 2030. koristiti više održivih materijala u svojim osnovnim proizvodima, uključujući kocke. Cilj “Lega” je da nađe održive materijale i zamijeni sirovine na bazi fosilnog goriva koje se sada koriste, s obzirom na to da plastika može da se pravi i od održivih ili biosirovina.

Novi lego elementi prave se od polietilena, meke, izdržljive i fleksibine plastike koja se pravi od etanola ekstrahovanog iz šećerne trske, i tvrde da je taj materijal izdržljiv kao klasična plastika. Međutim, pošto je riječ o bioplastici, može da se reciklira više puta, iako nije moguće da bude 100 odsto biorazgradiva.

“Lego”, jedan od najpopularnijih brendova u svijetu, već je testirao novi materijal kako bi se uvjerio da ispunjava visoke standarde te kompanije, kao i očekivanja kupaca.

“Mi u ‘Legu’ smo željeli da pozitivno utičemo na svijet oko nas i naporno smo radili da napravimo igračke od održivih materijala. To je prvi veliki korak u našem ambicioznom nastojanju da sve lego kocke pravimo od održivog materijala”, rekao je Tim Bruks, potpredsjednik zadužen za odgovornost prema životnoj sredini u ovoj kompaniji. Lego kocke se prave od čvrste, od nafte proizvedene plastike poznate kao akrilonitril butadien stiren od 1963. godine, mada za neke dijelove u kompletima nije potreban tako čvrst materijal.

Danski proizvođač igračaka udružio je snage sa Svjetskim fondom za prirodu (WWF) kako bi podržali tražnju plastike iz održivih izvora, kao i s udruženjem za bioplastiku BFA da bi obezbijedio održiv izvor sirovine za industriju bioplastike.

"Lego"se ponosi trajnošću svojih kockica čiji jedinstveni dizajn garantuje da dvije kockice savršeno naliježu, iako su proizvedene u razmaku od nekoliko decenija. Cilj "Lega" je da do 2030. godine postigne proizvodnju bez otpada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti