Tri javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima

07.05.2019. 10:31 / Izvor: Akta.ba
Tri javna poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednim proizvođačima

Grada Zenica objavio je tri javna poziva za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za poljoprivredne proizvođače.

Grada Zenica objavio je tri javna poziva za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za poljoprivredne proizvođače s područja Grada Zenice a u okviru Programa mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje u 2019. godini na području grada.

Pozivi se odnose na dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za poljoprivredne proizvođače s područja Grada Zenice, koji imaju registrovanu poljoprivrednu djelatnost kao osnovno ili dodatno zanimanje po Zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima, za proširenje proizvodnje u oblasti poljoprivrede, podsticajna sredstva su namjenjena za nabavku životinja, plastenika i sadnog materijala. Ukupan iznos javnog poziva je do 40.000,00KM. Podsticajna sredstva po jednom vlasniku obrta iznose maksimalno 3.000,00KM.

Sredstva se dodjeljuju i proizvođačima koji su tokom 2019. godine registrovali poljoprivrednu djelatnost kao osnovno zanimanje u skladu sa Zakonom o obrtu i srodnim djelatnostim. U okviru ovog poziva podsticajna sredstva su namjenjena za refundaciju troškova obaveza doprinosa kao što su PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, za vlasnike obrta u poljoprivredi, registrovanih u 2019. godini. Ukupan iznos javnog poziva je 4.000,00 KM.

Treći poziv otvoren je za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava za podnošenje zahtjeva za odobravanje podsticajnih sredstava za regresiranje kamata za podignute kredite u oblasti poljoprivrede, odnosi se na proizvođač kojima su odobreni poljoprivredni krediti u komercijalnim bankama u 2019. godini.

Podsticajna sredstva su namjenjena za regresiranje kamata na odobrene poljoprivredne kredite. Maksimalna nominalna kamatna stopa koja se regresira je 8%. Kamata se regresira na godišnjem nivou. Ukupan iznos javnog poziva iznosi 3.000,00KM.

Pravo na učešće za odobravanje podsticajnih sredstava za regresiranje kamata na kredite u poljoprivrednoj proizvodnji imaju poljoprivredni proizvođači s područja Grada Zenice, kojima su odobreni isključivo poljoprivredni krediti u komercijalnim bankama, u iznosu od 3.000,00 do 10.000,00 KM i čiji je period otplate kredita do 3 godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti