Tuzlanski aerodrom uspješno završava godinu, veliki planovi u 2019.

21.12.2018. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Tuzlanski aerodrom uspješno završava godinu, veliki planovi u 2019.

Završetkom radova steči će se uslovi za neometan prihvat i do 700.000 putnika, odnosno da u jednom satu bude opsluženo i po 400 putnika. Vrijednost ovog projekta je 6,5 miliona KM.

Međunarodni aerodrom Tuzla u narednu godinu ulazi sa novim projektima i investicijama.

Kako je za Akta.ba kazao Enver Jukanović, izvršni direktor za marketing i razvoj Međunarodnog aerodroma Tuzla, veliki su planovi pred njima a kraju se privode i radovi na rekonstrukciji terminalne zgrade Aerodroma Tuzla koji će značajno poboljšati poslovanje ove kompanije.

"Još uvijek smo u fazi rekonstrukcije terminalne zgrade Aerodroma Tuzla, nisu okončani svi planirani zanatski radovi i rokovi su probijani više puta kako o strani izvođača tako i od strane aerodroma. Mi smo najviše stopirali određene radove iz razloga što nismo htjeli da putnici trpe, pa smo na sve načine pokušavali da im omogućimo nesmetano čekiranje, kupovinu karata ili odlazak do aviona. Do sada je završeno oko 95 posto radova, preostali radovi bit će završeni u narednom periodu i njihov završetak najvoše će zavisit od vremenskih uslova. Završetkom ovih radova obezbjedit će se bolje opsluživanje putnika ali i stvoriti bolji uslovi za kvalitetan rad aerodromskog osoblja", govori Enver.

Završetkom radova steči će se uslovi za neometan prihvat i do 700.000 putnika, odnosno da u jednom satu bude opsluženo i po 400 putnika. Vrijednost ovog projekta je 6,5 miliona KM.

Pored rekonstrukcije terminalne zgrade, u okviru koje je obezbjeđen veći prostor i komfor za putnike i posadu ali i obezbjeđivanja kvalitetnog smještaja aerodromskog osoblja, do sada su okončani radovi na izgradnji carinskog skladišta za smještaj avio goriva, goriva neophodnog za opremu i sredstva koja se koriste na aerodromu.

 

 

Jukanović kaže da je ova investicija od velikog značajna za dobro funkcionisanje rada Aerodroma, a vrijednost investicije iznosila je oko 400 hiljada KM.

Podsjećamo, Međunarodni aerodrom Tuzla dobio je prošle godine i licencu za obavljanje djelatnosti snabdijevanja gorivom aviokompanija i aviona gorivom Jet A1.

Kada su infrastrukturni projekti aerodroma u pitanju Jukanović kaže da u narednom periodu planiraju realizaciju izgradnje atrijuma ispred Terminala sa prostorijama za različite vrste servisa neophodnim za potrebe putnika i gostiju koji borave na prostoru Aerodroma Tuzla.

Radi se o objektu površine od oko 900 kvadratnih metara u kojem će biti smještene putničke agencije, rent-a-car kuće i suvenirnice.

Jukanović kaže da će se njihovi planovi u 2019. pored poboljšanja infrastrukturnih dijelova Aerodroma, najviše bazirati na unaprjeđenju postojećih destinacija.

"U narednoj godine u planu su svakako nove destinacije kojima planiramo obradovati naše korisnike, ali i povećanje broja rotoacija na postojećim destinacijama koje planiramo uvesti u narednom periodu", kaže Jukanović.

Međunarodni aerodromu Tuzla tokom osam mjeseci ove godine dostigao je i vlastiti rekord po broju putnika, a samo u augustu je zabilježeno  64.000 putnika.  

Kako Jukanović kaže Aerodromska povoljna lociranost otvara velike mogućnosti za razvoj cargo saobraćaja i sve je više zainteresiranih investitora za ulaganje.

U zadnje četiri godine ulaganja u Aerodrom premašila su 15 miliona KM. Do sada su interes za ulaganje Aerodrom, odnosno koncesiju pokazali privrednici iz Kine, Austrije i Turske. O ovim investicijama i njihovim ponudama govorit će se više u 2019. godini.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti