Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U avgustu tenderi za prelaze u Bratuncu i Svilaju

17.07.2018. 08:12 / Izvor: Nezavisne novine

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH polovinom avgusta mogla bi raspisati tendere za izgradnju graničnog prelaza Bratunac između BiH i Srbije i prelaza Svilaj na sjeveru koridora 5c, ukupne vrijednosti oko 25 miliona KM.

Za raspisivanje tendera za granični prelaz na mostu "Bratoljub" kod Bratunca čeka se da Upravni odbor UIO BiH odobri još oko 3,5 miliona KM, s obzirom na to da je prvobitno planirano da taj prelaz košta 11 miliona KM, ali su nakon kategorizacije projektanti izašli s procjenom od 14,5 miliona KM.

"Dodatnih 3,5 miliona KM moralo bi biti osigurano u budžetu UIO za 2019. godinu. Iz tog razloga UIO je proslijedila kompletnu informaciju prema Upravnom odboru s ciljem da UO da saglasnost na ukupnu finansijsku vrijednost ovog projekta, što je uslov za raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju", rekli su za "Nezavisne" u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Ova informacija UIO trebalo je da se nađe na posljednjoj sjednici Upravnog odbora UIO, ali nije stigla na dnevni red i vrlo je vjerovatno da će odmah na sljedećoj UO odlučiti da obezbijedi dodatnih 3,5 miliona KM.

Kada su u pitanju izgradnja graničnog prelaza i praktično puštanje u funkciju mosta između Bratunca i Ljubovije, pri kraju su i radovi na pristupnim putevima. Ovih dana asfaltirani su put i prilaz do prostora predviđenog za granični prelaz, koji bi prema kategorizaciji trebalo da ima kompletan inspekcijski nadzor.

Nakon završetka ovog projekta, ponovo će biti uspostavljen teretni saobraćaj između Bratunca i Ljubovije, koji je obustavljen prije deset godina zbog dotrajalosti starog mosta, a time bi se značajno skratio put za prevoz robe iz unutrašnjosti BiH u centralnu Srbiju.

Kompletnu gradnju mosta i pristupnih puteva iz pravca Srbije finansirala je Vlada Srbije.

Most poznat kao "Bratoljub" dug je 277 metara, širine 14 metara, a izgrađene su dvije saobraćajne trake, kao i trotoari za pješake i bicikliste, a njegova izgradnja Srbiju je koštala oko 13 miliona eura.

Paralelno s pripremama za raspisivanje tendera za granični prelaz u Bratuncu, UIO BiH privodi kraju i procedure kada je u pitanju granični prelaz Svilaj na rijeci Savi.

"Pri kraju je ishodovanje dozvole za gradnju prelaza Svilaj kod Federalnog ministarstva prostornog uređenja, čime će biti stvoreni uslovi za raspisivanje međunarodnog tendera. Ukupna vrijednost predviđena za izgradnju ovog graničnog prelaza procjenjuje se na iznos od 10 miliona KM. UIO je dobila kao donaciju 1,6 miliona eura od Evropske investicione banke, dok je ostatak sredstava osiguran kroz budžet UIO", rekli su nam juče u UIO.

PODIJELI:

TAGOVI:

UIO

tender

prelazi

Bratunac

Svilaj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti