Udruženje banaka BiH organizovalo sastanak bankara na Vlašiću: Pravna država ključna za BH bankarstvo

20.11.2009. 16:33 / Izvor: eKapija.ba
Udruženje banaka BiH organizovalo sastanak bankara na Vlašiću: Pravna država ključna za BH bankarstvo

Finansijska kriza - godinu poslije, stanje, poruke i pouke, bila je tema sastanka bh. bankara 20. novembra 2009. godine na Vlašiću.

Skupu, koji je organiziralo Udruženje banaka BiH (UBBiH), prisustvovali su direktori banaka u našoj zemlji, guverner i viceguverner Centralne banke BiH, zatim direktor Agencije za osiguranje depozita BiH, predstavnici državnog i entitetskih ministarstava finansija, direktori sa saradnicima entitetskih agencija za bankarstvo, te predstavnici USAID PARE projekta.

Na sastanku je bilo riječi o stanju u bankarskom sektoru BiH, njegovoj ulozi u funkciji finansijske stabilnosti, projektovanim zakonskim rješenjima u oblasti osiguranja depozita, kao i o daljem ponašanju banaka i regulatora u cilju što djelotvornijeg rada cjelokupnog bankarskog sektora u našoj državi.

Naročito je apostrofirana problematika primjene državnog Zakona o zaštiti potrošaca putem entitetskih institucija, zatim relaksacije propisa iz oblasti kreditiranja pravnih lica u svjetlu ekonomske krize, te zahtjeva za unaprijeđenje procesa prinudne naplate. Preciznost, usklađenost i konzistentnost zakonske regulative preduslov je za jak i stabilan bankarski sektor u BiH.

Zajednički je konstatovano da su u godini krize banke položile ispit jer su održale likvidnost i ostale finansijski stabile. Cijena tog pozitivnog efekta bila je prepolovljena profitabilnost sektora o čemu je na sastanku, također bilo riječi, saopćeno je iz Udruženja banaka BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti