Udruženje društava za osiguranje u FBiH: Izmjene zakona u prilog osiguranika

23.01.2012. 14:58 / Izvor: eKapija.ba
Udruženje društava za osiguranje u FBiH: Izmjene zakona u prilog osiguranika

Udruženje društava za osiguranje u Federaciji BiH (UDO FBiH), na sjednici skupštine održanoj 19.01.2012. godine, podržalo je incijativu za nastavak dijaloga sa predstavnicima Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske u cilju pokretanja rada Udruženja društava za osiguranje u BiH koje bi se bavilo pitanjima od zajedničkog interesa za sva društva u BiH, navodi se u saopćenju.

Pored toga, Udruženje je razmatralo usvojene smjernice za dalji rad na utvrđivanju prijedloga za izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak, Zakona o sigurnosti i zdravlju na radi, Zakona o radu i Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, a koji se upravo nalaze u pripremi odnosno u postupku izmjena i dopuna. Predstavnici osiguravajućih društava čije je sjedište u Federaciji BiH izrazili su očekivanje da će se kroz izmjene pomenutih propisa doći do rješenja koja će ići u prilog osiguranicima i koja će smanjiti opterećenja kojima su izložena osiguravajuća društva.

Udruženje osiguravajućih društava u FBiH se vrlo pozitivno izjasnilo o novoj praksi Federalnog ministarstva finansija čija radna grupa za izmjenu i dopunu fiskalnog sistema vodi veoma široku i kontinuiranu raspravu i pažljivo razmatra sve prijedloge koji su u funkciji poboljšanja i harmonizacije postojeće zakonske regulative.

Ovakav način rada, u kome redovito i aktivno učestvuju predstavnici sektora osiguranja, razotkrio je znatan broj zastarjelih, neprimjenjivih i neusklađenih propisa koji se odnose na poreze, doprinose na platu i iz plate i takozvane „parafiskalne obaveze“ kao što su doprinosi za šume, vodoprivredu, turističke zajednice, vatrogasni doprinos i slično.

Skupština UDO F BiH, pored ostalog, razmatrala je i usvojila orjentacioni programa rada i budžet Udruženja za 2012. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti