Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Upravni odbor UIO BiH podržao izmjene Zakona o akcizama

29.06.2020. 15:15 / Izvor: Akta.ba

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH na današnjoj 45. Sjednici razmatrao je prednacrte Zakona o akcizama u BiH te zakona o Upravi za indirektno oprezivanje BiH i načelno dao podršku za izmjene i dopune u ovoj oblasti.

Izmjenama i dopunama koje se navode u prednacrtu zakona o UINO regulirano je pitanje prikupljanja i obrade ličnih podataka u poslovima koji se tiču indirekntog oporezivanja i nadležnosti Uprave u vezi s tim, te obvezama da se ispoštuju važeće domaće i europske direktive.

Članovi UO UINO danas su razmatrali prednacrt izmjena Zakona o akcizama u BiH, čija je suština da se akciza plaća na isti način kao i za druge akcizne proizvode, a ne odmah po preuzimanju akciznih markica. 

UO UINO dostavio je danas i odgovor Parlamentarnoj skupštini BiH koja se, također, treba izjasniti o izmjenama zakona o akcizama s kraja 2018. godine čime se uvodi trogodišnji moratorij na akcize za duhan i cigarete, odnosno za specifičnu i minimalnu trošarinu. 

UO UINO usvojio je Odluku oprivremenim koeficijentima raspodjele sredstavas a Jedinstvenog računa zaentitete i Brčko Distrikt za razdoblje juli – septembar 2020. godine po kojoj Federacija BiH pripada  61,90 posto, Republici Srpskoj  34,55 posto te  Brčko Distrikt BiH  3,55 posto.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti