Upravni odbor UIO BiH podržao izmjene Zakona o akcizama

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Upravni odbor UIO BiH podržao izmjene Zakona o akcizama

29.06.2020. 15:15 / Izvor: Akta.ba

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH na današnjoj 45. Sjednici razmatrao je prednacrte Zakona o akcizama u BiH te zakona o Upravi za indirektno oprezivanje BiH i načelno dao podršku za izmjene i dopune u ovoj oblasti.

Izmjenama i dopunama koje se navode u prednacrtu zakona o UINO regulirano je pitanje prikupljanja i obrade ličnih podataka u poslovima koji se tiču indirekntog oporezivanja i nadležnosti Uprave u vezi s tim, te obvezama da se ispoštuju važeće domaće i europske direktive.

Članovi UO UINO danas su razmatrali prednacrt izmjena Zakona o akcizama u BiH, čija je suština da se akciza plaća na isti način kao i za druge akcizne proizvode, a ne odmah po preuzimanju akciznih markica. 

UO UINO dostavio je danas i odgovor Parlamentarnoj skupštini BiH koja se, također, treba izjasniti o izmjenama zakona o akcizama s kraja 2018. godine čime se uvodi trogodišnji moratorij na akcize za duhan i cigarete, odnosno za specifičnu i minimalnu trošarinu. 

UO UINO usvojio je Odluku oprivremenim koeficijentima raspodjele sredstavas a Jedinstvenog računa zaentitete i Brčko Distrikt za razdoblje juli – septembar 2020. godine po kojoj Federacija BiH pripada  61,90 posto, Republici Srpskoj  34,55 posto te  Brčko Distrikt BiH  3,55 posto.

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti