Uz pomoć dijaspore, Tuzlaci se okreću proizvodnji ljutih paprika

12.05.2020. 09:57 / Izvor: Akta.ba
Uz pomoć dijaspore, Tuzlaci se okreću proizvodnji ljutih paprika

Poljoprivrednici kojima su dodijeljeni plastenici su istakli da je za njih kao proizvođače posebno važno da im je osiguran otkup proizvoda.

U prostorijama Gradske uprave Tuzla nedavno su potpisani ugovora sa sa sedam korisnika lokalne inicijative "Poboljšanje konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje uz potporu dijaspore".

Radi se o sedam poljoprovrednika koji su odabrani kroz javni poziv i kojima će biti dodijeljene sadnice ljute paprike i plastenici za proizvodnju.

Ova inicijativa je podržana u okviru projekta "Dijaspora za razvoj", koji je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH. Ukupna vrijednost projekta je 84.000 KM, od čega su 50.000 KM sredstava donatora, 14.200 KM učešće Grada Tuzle i 20.000 KM učešće korisnika.

Prisutni poljoprivrednici su izrazili svoje zadovoljstvo i zahvalili se Gradu Tuzli, gradonačelniku i Službi za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu na potpori. Istakli su da je za njih kao proizvođače posebno važno da im je osiguran otkup proizvoda. Gradonačelnik je podsjetio na važnost domaće, lokalne proizvodnje hrane, naročito u periodu ekonomske i socijalne krize koja nas očekuje kao posljedica pandemije.

"Danas smo, uz postojećih 16 proizvođača ljutih paprika, koji su podržani prošle godine, dodali još njih sedam. Potpisali smo ugovore sa njima za dodjelu plastenika za proizvodnju ljutih paprika. Od strane stručnjaka iz dijaspore, našim agronomima su prenesena znanja iz oblasti organske proizvodnje hrane, a oni će dalje stečena znanja prenositi poljoprivrednim proizvođačima, biti njihovi treneri. Realizacijom ovih vidova potpore u proizvodnji hrane, Grad Tuzla će značajno doprinijeti očuvanju uspostavljene poljoprivredne proizvodnje, te povećanju proizvodnje hrane, što u konačnici treba da osigura bolju snabdjevenost tržišta domaćim poljoprivrednim proizvodima, ali i sredstva za opstanak poljoprivrednih proizvođača, njihovih porodica i kooperanata", izjavio je gradonačelnik Jasmin Imamović.

Poljoprivrednici kojima su dodijeljeni plastenici su istakli da je za njih kao proizvođače posebno važno da im je osiguran otkup proizvoda. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti