Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

VTK BiH: IKT sektor u BiH pokazao najveći stepen društvene odgovornosti

15.05.2020. 16:20 / Izvor: Fena

Sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija BiH prethodnih godina zabilježio je rast prometa, broja zaposlenih i profita i pored toga što se dugo vremena suočava s problemom odljeva radne snage u inostranstvo.

Povodom 17. maja, Svjetskog dana telekomunikacija, iz IKT Asocijacije Vanjskotrgovinske komore BiH su naveli da je tema ovogodišnjeg obilježavanja tog dana u organizaciji Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) "Poveži se 2030: IKT za ciljeve održivog razvoja SDG (Connect 2030: ICTs for theSustainable Development Goals (SDGs)".

Generalni tajnik ITU-a pozivao je u svom govoru na širu podršku za realizaciju ITU-ove Agende 2030 koja predstavlja zajedničku viziju razvoja sektora telekomunikacija.

Također, poziva i da se iskoristi snaga informacijsko-komunikacijskih tehnologija u cilju premošćivanja velikog digitalnog jaza u svijetu, te da se na Svjetski dan telekomunikacija ljudima približe mogućnosti nadolazećih novih tehnologija koje mogu poboljšati život i olakšati socijalni i ekonomski rast i inkluzivni razvoj za sve i svugdje.

Prema podacima VTKBiH, IKT sektor zapošljava oko dva posto od ukupnog broja zaposlenih u BiH, a svojim prometom je u gotovo šest posto ukupnog prometa koji se ostvari u BiH.

Svjetski dan telekomunikacija, međutim, ove godine se obilježava u posve novim i neočekivanim okolnostima nastalim uslijed pandemije koronavirusa.

"Čitav svijet se odjednom našao u pomaknutoj stvarnosti - privreda, sport, zabava, porodične i društvene veze… U ime očuvanja zdravlja pojedinaca i zajednice nametnute su stroge mjere izolacije, prekinute uobičajene radne rutine, nametnuta ograničenja kretanja i djelovanja. Privreda je u većini zemalja počela bilježiti pad, dok su neke privredne grane u potpunosti stale. Kao posljedica svega ovoga, većina pogođenih zemalja će zabilježiti značajan pad privrednih tokova.", navode iz VTK BiH, te naglašavaju da je i u ovim okolnostima IKT sektor u BiH pokazao najveći stepen društvene odgovornosti.

Mišljenja su da je, ako ne do sada, ova situacija pokazala važnost novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

"Možemo biti ponosni na način na koji je IKT sektor u BiH odgovorio na ovu situaciju i nove izazove. Nadamo se da će društvo i vlasti u BiH ovo prepoznati i da ćemo ovu situaciju okrenuti u svoju korist, te s jačim vjetrom u leđa krenuti putem digitalizacije i izgradnje modernog informacijskog društva.", ističu iz IKT Asocijacije VTKBiH.

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti