Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Zeničani održali tradiciju Čimburijade

05.04.2021. 10:14 / Izvor: Akta.ba

Forum građana Zenice, zbog loše epidemiološke situacije, ni ove godine nije organizirao prateće kulturno-zabavne i druge sadržaje u sklopu tradicionalne Čimburijade i uputio je apel građanima da odustanu od masovnog okupljanja.

Iz Foruma građana Zenice zahvalili su se sugrađanima što su prihvatili njihov apel i uz poštivanje propisanih epidemioloških mjera, svako na svoj način, u kućnoj atmosferi i u manjim grupama, obilježili dolazak proljeća i tako nastavili ovu zeničku tradiciju.

Primjereno aktuelnoj situaciji Forum građana Zenice je u sklopu Čimburijade - 2021 organizirao određene sadržaje i aktivnosti. Urađen je promotivni video-spot o pravljenju zeničkog čimbura, kao jednog od simbola Čimburijade.

Na objavljeni konkurs za fotografije o temi “Zenički čimbur u doba korone” pristigle su brojne fotografije, a u skladu s kriterijumima, odabran je uži izbor od 20 fotografija. Na osnovu broja glasova putem facebook stranice nagrađene su fotografije koje su dostavili: Amela Hukić, Edhem Fejzić, Ibrahim Krehmić, Mevla Zahirović, Fahrudin Heco, Haris Šarić i Nasiha Kadrić.

"U ovom periodu maksimalno smo se posvetili i pripremanju dokumentacije za nominiranje Čimburijade na listu nematerijalne kulturne baštine BiH, pri čemu imamo podršku Grada Zenica i Federalnog ministarstva kulture i sporta-sektor za kulturno naslijeđe", saopćeno je iz Foruma građana Zenice.

PODIJELI:

TAGOVI:

čimburijada

zenica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti