Uspješno realizovan edukativni projekat Tvrle Ekolog u 9 općina USK

20.06.2014. 09:14 / Izvor: eKapija.ba
Uspješno realizovan edukativni projekat Tvrle Ekolog u 9 općina USK
OTVORI GALERIJU

Ekopak je u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, Forumom Građana Zenica, a uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK i 9 općina regije Bihać uspješno implementirao edukativni projekat Tvrle Ekolog

Ekopak je u saradnji sa Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK, Forumom Građana Zenica, a uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK i 9 općina regije Bihać uspješno implementirao edukativni projekat „Tvrle Ekolog“ u 9 općina. Sastavni dio projektnih aktivnosti činilo je prikazivanje dječije pozorišne predstave "Reciklaža nije gnjavaža" i distribucija magazina „Super Tvrle spašava prirodu“ svim posjetiocima.

Na ovaj način, preko 4.000 djece iz 19 osnovnih škola USK i Općine Drvar pogledalo je predstavu “Reciklaža nije gnjavaža” koja je edukativnog karaktera i čiji je cilj da po metodologiji europskih uspješnih praksa doprinese podizanju svijesti i edukaciji učenika o pravilnom postupanju, razdvajanju i reciklaži ambalaže i ambalažnog otpada, te poticanje škola da u svojim dvorištima vrše razdvajanje ambalaže i ambalažnog otpada na pravilan način. Po završetku predstve svi učenici dobili su eko magazin „Super Tvrle spašava prirodu“.

Predstavu izvode članovi Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta  Zenica, a održane su u svih osam općina Unsko-sanskog kantona i u općini Drvar, a bile su namijenjene djeci osnovnoškolskog uzrasta od 2 do 5 razreda.

Oduševljenje djece kompletnim aktivnostima (predstava i magazin) je bilo više nego očito, tako da su nastavnici tražili ponavljanje u slijedećoj školskoj godini, kako bi i druga djeca, uglavnom područnih škola, mogla se organizovati i popratiti ovaj edukativni i kvalitetni projekat, te steći nova znanja o pravilnom postupanju, razdvajanju i reciklaži ambalaže i ambalažnog otpada.

"Ekopak, ovlašteni operater sistema, se nalazi na početku kompleksnog i dugotrajnog procesa – uspostave sistema upravljanja ambalažnim otpadom po uzoru na najefikasnije sisteme u Evropi. Zbog toga, u saradnji sa Forumom građana Zenica i Ministarstvom za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK implementirali smo orginalni edukativni projekat „Tvrle Ekolog“, gdje djeca kroz zabavu i interaktivnu pozorišnu predstavu, na njima prihvatljiv način, dobijaju važne poruke o potrebi razdvajanja otpada, reciklaži i očuvanju prirodnih resursa", izjavila je Amela Hrbat, direktorica Ekopaka.

Ona je dodala da je cilj projekta da se educiraju mlade generacije, kojima razdvajanje otpada treba da postane kultura življenja kao svakom savremenom građaninu Evrope, kako bi sistem razdvajanja i reciklaže ambalažnog otpada u budućnosti zaživio u USK, ali i cijeloj Federaciji BiH.

"Posebno nas raduje da je općina Bihać prva u Federaciji BiH prepoznala svoj interes da u saradnji sa Ekopakom uspostavi i razvija primarnu selekciju ambalažnog otpada, a Ekopak obezbjeđuje da sve prikupljene količine budu predate na reciklažu. Općina Bihać postaje općina dobre prakse u ovom segmentu, koja se širi na Gračanicu, Orašje, Kladanj, a nadamo se i na ostale općine širom Federacije BiH. Ekopak na ovaj način ispunjava svoju misiju i obaveze koje proizilaze iz Dozvole za operatera sistema: uspostava dugoročnog, transparentnog i održivog sistema upravljanja ambalažnim otpadom uz maksimalne učinke po okoliš i minimalne održive troškove za privredne subjekte koji se u svom poslovanju bave stavljanjem proizvoda u ambalažu na teritoriju Federacije BiH", kazala je direktorica Ekopaka.

"Ovo je bitan projekat za djecu i mlade, jer se njime skreće pažnja na potrebu konstantne edukacije iz oblasti zaštite životne sredine i potreba da se na novi način govori o tome. Novi način predstavljaju pozorišne predstave, a Forum građana Zenice shvatio je važnost toga i ponudio partnerstvo Bosanskom narodnom pozorištu Zenica i zajedno sa firmom Ekopak smo realizovali i pripremili predstavu koju sa uspjehom igramo prvo u Zenici, potom u Sarajevu, Općini Prozor Rami, a sada u Unsko-sanskom kantona. Ovom turnejom obuhvaćene su sve općine ovog Kantona", riječi su Senada Muslića, voditelja projekta Foruma građana Zenica.

Također, oko 400 učenika osnovnih škola i vrtića sa područja Sarajeva na dan obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša imalo je priliku pogledati predstavu „Reciklaža nije gnjavaža“, ali i dobiti svoj primjerak časopisa "Super Tvrle spašava prirodu".

Dugoročni cilj kompanije Ekopak jeste omogućiti da edukativni projekat „Tvrle Ekolog“ bude realizovan u svim općinama FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza