Asfaltiranje

Upriličena primopredaja puta Srbljani u Gradu Bihaću

20.02.2024. 11:13 / Izvor: Fena
bihać

Radi se o projektu asfaltiranja puta prema naselju Srbljani, čija ukupna vrijednost je iznosila 158.000 KM.

Primopredaja novoasfaltiranog puta Srbljani koji je realiziran u sklopu projekta IFAD-a (Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj) i odobrenog kredita za BiH za finansiranja projekta razvoja ruralnih preduzeća i poljoprivrede koji je aktivan od 2022. godine, upriličena je potpisivanjem u Kabinetu gradonačelnika Bihaća. 

Radi se o projektu asfaltiranja puta prema naselju Srbljani, čija ukupna vrijednost je iznosila 158.000 KM, od čega je Grad Bihać učestvovao sa 110.000 KM, a ostatak su projektna sredstva IFAD-a.

"Ove godine ćemo imati slične projekte ali na drugim lokacijama i ukoliko bude ostatka sredstava ponudit ćemo ih Gradu Bihaću. U obuhvatu finansiranja projektnim sredstvima su i tzv. start paketi kao pomoć mladim i nedovoljno komercijalnim farmerima za pomoć u proizvodnji kako bi njihovi prihodi rasli, odnosno kako bi im omogućili da izađu iz siromaštva. Radi se o plastenicima koji su ranije dijeljeni i na području Bihaća ili visoko steone junice, sadnja povrća, kornišona, maline itd.", kazao je direktor jedinice za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović. 

Za Grad Bihać je ovo vrlo značajan projekt jer će dovršetak asfaltiranja puta prema naselju Srbljani dodatno pospješiti poljoprivrednu proizvodnju, ali i olakšati komunikaciju lokalnog stanovništva sa gradom.

"U konačnici drago mi je da smo uspjeli spojiti nešto što je niz godina predstavljalo problem za mještane gornjeg dijela Srblja. Na području Bihaća ima još puno takvih puteva i svakako da se trudimo da u okviru svih mjesnih zajednica ravnomjerno razmišljamo da se dionice poput ove asfaltiraju. Zasigurno da iznos novčanih sredstava koji je potreban za to daleko prevazilazi mogućnosti gradskog budžeta, ali se trudimo svake godine da neke od tih dionica spojimo tako da smo i ove godine kroz budžet uplanirali velik iznos sredstava za takve projekte", istakao je gradonačelnik Sedić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije