Podršku gospodarskom rastu BiH najviše bi dali radovi na koridoru Vc

14.01.2017. 10:28 / Izvor: Večernji List
Podršku gospodarskom rastu BiH najviše bi dali radovi na koridoru Vc

Bh. ekonomija u ovoj bi godini, prema prognozama međunarodnih financijskih institucija, trebala ostvariti ekonomski rast veći od tri posto.

Bh. ekonomija u ovoj bi godini, prema prognozama međunarodnih financijskih institucija, trebala ostvariti ekonomski rast veći od tri posto. To bi trebalo biti povećanje u odnosu na prošlu godinu kada je, prema procjenama, ostvaren rast od 2,6 posto.

Prema posljednjim prognozama MMF-a, BDP BiH trebao bi rasti u ovoj godini po stopi od 3,2 posto, a u 2018. godini 4 posto. MMF predviđa kako će deficit tekućeg računa BiH u ovoj godini iznositi -6 posto, a u 2018. -5 posto.

Potrošačke cijene u BiH, prema prognozama ove financijske institucije, trebale su bilježiti godišnji pad od -0,3 posto u 2016. te rast od 0,7 posto u ovoj godini.

Među aktivnostima koje bi mogle dati podršku ekonomskom rastu naglašava se, prije svega, intenziviranje radova na koridoru Vc ako bude usvojena odluka o povećanju trošarina na naftu i naftne prerađevine. Od povećanja trošarina ovisi novi gospodarski zamah, a prije svega očekivani ekonomski rast.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije