Šefica MMF-a predviđa globalni ekonomski rast od tri posto

12.04.2024. 10:45 / Izvor: Agencije
ekonomija

Predviđena stopa rasta od najmanje tri posto je iznad prošlogodišnje projekcije, ali historijski prosjek iznosi 3,8 posto.

Predviđanja su da će snažna ekonomska aktivnost u Sjedinjenim Američkim Državama i na tržištima u razvoju pomoći pokretanju globalnog ekonomskog rasta za oko tri posto ove godine, rekla je generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ona je napomenula da su, prema prethodnim mjerenjima, ekonomske aktivnosti u svijetu slabe, kao i da dug raste, što predstavlja velike izazove za javne financije u mnogim dijelovima svijeta, prenio je AP.

Najavljujući ekonomsku projekciju i dugoročne izglede, Georgieva je istakla da će se, bez korekcije kursa, situacija kretati ka "mlakoj, sporoj i razočaravajućoj deceniji".

"Ožiljci pandemije su i dalje sa nama, gubitak proizvodnje od 2020. godine na svjetskom nivou iznosi oko 3.300 milijarde dolara, a troškovi nesrazmjerno pogađaju najugroženije zemlje", rekla je Georgieva.

Najurgentnija pitanja svjetske ekonomije

Predviđena stopa rasta od najmanje tri posto je iznad prošlogodišnje projekcije, ali historijski prosjek iznosi 3,8 posto, prenosi Tanjug.

MMF i Svjetska banka održat će svoje proljetne sastanke sljedeće sedmice u Washingtonu, na kojima će ministri financija, predstavnici centralnih banaka i kreatori politike razgovarati o najurgentnijim pitanjima svjetske ekonomije.

Taj godišnji skup biće priređen u vrijeme kada nekoliko sukoba, poput ratova u Ukrajini i Gazi, ugrožava financijsku stabilnost u svijetu, napominje agencija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital