Mandat joj ističe 30. septembra

Georgieva jedina kandidatkinja za čelno mjesto MMF-a

05.04.2024. 13:48 / Izvor: Agencije
georgijeva

Takva najava čini povratak Georgieve na čelno mjesto u MMF-u gotovo izvjesnim nakon što joj mandat istekne 30. septembra.

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je da je Kristalina Georgieva, aktuelna generalna direktorica, jedina kandidatkinja za vođenje te međunarodne financijske institucije nakon što joj istekne prvi mandat.

Takva najava čini povratak Georgieve na čelno mjesto u MMF-u gotovo izvjesnim nakon što joj mandat istekne 30. septembra, prenosi Fena.

Prema kontroverznom, decenijama starom sporazumu između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država, MMF je do sada vodio Evropljanin, a Svjetsku banku američki državljanin.

Na čelu MMF-a Evropljanin, Svjetsku banku vodi Amerikanac

Takav nepisani aranžman potvrđen je prošle godine kada je Bidenova administracija nominovala Ajaya Bangu, rođenog u Indiji, ali naturaliziranog državljanina SAD-a, da vodi Svjetsku banku.

Bugarska državljanka Georgieva vodi MMF od 2019. godine i rekla je za AFP prošlog mjeseca da se stavlja na raspolaganje da „služi, ako ljudi žele da služi“.

Tokom mandata Georgieve, MMF je pomagao zemljama koje su se suočile s financijskim teškoćama tokom pandemije kao i posljedica izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital