Radovi na pružnom prelazu Petrak: Vrijednost investicije oko 75.000 KM

10.05.2017. 09:02 / Izvor: Akta.ba
Radovi na pružnom prelazu Petrak: Vrijednost investicije oko 75.000 KM

Radove će izvesti radnici  Željeznica, koji su potpuno osposobljeni za te poslove, s tim što će dio asfalta uraditi firma koja bude angažovana od strane Općine Lukavac.

Općina Lukavac i Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine idu zajednički u realiziraju projekta izgradnje novog prelaza preko Petraka.

''Nakon što smo identificirali problem ulaza u grad, kod pružnog prelaza kod Petraka, koji je najfrekventniji pružni relaz u Bosni i Hercegovini, vrlo brzo će biti postavljeni novi moderni gumeni prelazi'', navedeno je iz Općine Lukavac.

Načelnik Edin Delić i predstavnik Željeznica FBiH koji su održali sastanak vezano za ovu temu navode da će to će biti tehnički najmoderniji prelaz preko pruge, tako da će vožnja preko njega biti znatno udobnija, ugodnija, realizacija će trajati oko dvije sedmice, biće zaustavljanja saobraćaja, biće obilazaka i zbog toga molim građane za strpljenje, jer kad to završimo, itekako će biti vrijedno truda. Što se tiče dinamike radova, oni će početi nakon što se završi sajamska manifestacija „List“.

"Ovo je nastavak sastanka koji se desio prije dva mjeseca kada smo razgovarali o poboljšanju komunikacije i smanjenju zastoja na pružnim prelazima u Lukavcu. Željeznice Bosne i Hercegovine su kupile najsavremeniji putni prelaz koji će biti ugrađen uz Petrak. Sada dogovorimo dinamiku i način ugradnje'', kazao je jučer Delić.

Putna komunikacija koja vodi od Petraka do autoputa Tuzla – Doboj, će 4-5 dana biti u potpunosti zatvorena i zbog toga otvaraju putnu komunikaciju prema fabrici Sisecam soda.

''To će biti najsavremeniji pružni prelaz u Evropi. Postavićemo betonske pragove koji imaju vječni rok trajanja, mijenjamo šine, postavljamo najsavremenije, konstrukcija koja će doći između asfaltnog puta i šina je gumirana konstrukcija 17 cm debljine, prilagođena svim osovinskim opterećenjima", kazao je Zuhdija Salihović, direktor za infrastrukuru u JP ŽFBiH Prometno poslovnog područja Tuzla.

Dodaje da će protok saobraćaja će biti ubrzan. Vrijednost  investicije je cca 75.000 KM. Radove će izvesti radnici  Željeznica, koji su potpuno osposobljeni za te poslove, s tim što će dio asfalta uraditi firma koja bude angažovana od strane Općine Lukavac.

Po našim proračunima zastoj pruge će biti 7 sati, mi smo se za to pripremili, kako bi što kraće trajao zastoj na pruzi kojom se prevozi ugalj za Termoelektranu i obavlja saobraćaj na relaciji Tuzla – Doboj i obrnuto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije