ODLUKA VLADE FBIH

Povećanje državnog kapitala u JP Željeznice FBiH kroz programe vrijedne 8,5 miliona KM

22.12.2023. 07:55 / Izvor: Akta.ba
ZELJEZNICE

Odlukom je propisano i da će JP Željeznice FBiH za 8.506.000 KM povećati udio državnog kapitala u osnovnom kapitalu Društva.

Vlada FBiH je donijela odluku kojom je usvojen Program utroška sredstava kapitalnog transfera javnim preduzećima za sufinansiranje izgradnje željezničke infrastrukture utvrđenog budžetom FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija u iznosu od 8.506.000 KM.

Od ukupnog iznosa sredstava, dva miliona KM je namijenjeno za program investicionog ulaganja u donji stroj zaštitne mreže na prugama Sarajevo - Čapljina, Bosanski Šamac - Sarajevo i Brčko - Banovići. Za program investicionog ulaganja u nabavku pružne mehanizacije namijenjeno je 2,8 miliona KM, dok je za program daljinskog upravljanja postrojenjima za napajanje elektrovuče na prugama Doboj (Maglaj) - Sarajevo i Sarajevo - Čapljina namijenjeno 3,2 miliona KM, te 506.000 KM za program sanacije pruge između Sarajeva i Rajlovca.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i JP Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo su zaduženi da pojedinačno za svaki program zaključe ugovor kojim će se urediti način prenosa sredstava, provedbu postupka javne nabavke, u slučaju da radove ne izvodi JP Željeznice FBiH, i izvještavanje o utrošenim sredstvima.

Odlukom je propisano i da će JP Željeznice FBiH za 8.506.000 KM povećati udio državnog kapitala u osnovnom kapitalu Društva, te o tome informisati Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Federalna ministarstva prometa i komunikacija i finansija, te JP Željeznice FBiH su, svako u okviru svoje nadležnosti, zaduženi za provođenje ove odluke, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti