Sarajevo i Ljubljana sarađivat će u području komunalne infrastrukture

22.03.2017. 14:28 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo i Ljubljana sarađivat će u području komunalne infrastrukture

U narednim danima Ljubljana bi trebala dobiti ulicu koja će nositi naziv Sarajevska.

Gradonačelnik Skaka boravio je u službenoj posjeti Ljubljani na poziv gradonačelnika Zorana Jankovića. Na radnom sastanku gradonačelnici Ljubljane i Sarajeva razgovarali su o unaprijeđenju odnosa između dva grada posebno u oblasti urbane infrastrukture.

S tim u vezi dogovorena je saradnja i razmjena iskustva u oblasti komunalnih servisa i javnog prevoza a primjer Ljubljane kao dobre prakse koriste mnoge naprednije zemlje.

Gradonačelnik Janković naglasio je da Grad Ljubljana spreman prenijeti svoja iskustva, posebno u oblasti separacije otpada gdje odvojeno sakupljanje počinje već na kućnom pragu, čime se unaprijeđuje koncept zelene privrede a Ljubljana je prošle godine nosila epitet zelene prijestonice Evrope.

"Imamo mnogo ideja  koje bi olakšale i unaprijedile svakodnevni život u Sarajevu. Kao veliku prednost smatramo otvorenost Grada Ljubljane da nam svojim iskustvom pomogne u realizaciji tih ideja. Kroz ovakvu vrstu saradnje upoznajemo jedni druge, razmjenjujemo šta je ko bolje uradio i učimo jedni od drugih", naglasio je Skaka, gradonačelnik Sarajeva.

Dogovorena je zajednička saradnja i u oblasti kulture. Posebno je zanimljiv način na koji je Ljubljana riješila pitanje obnove objekata od historijskog i kulturnog značaja, tako što je pored obnove data i nova savremena dimenzija.

Postoji veliki broj pozitivnih stvari koje se mogu primjeniti  obostarano, dijeljenje međusobnih iskustava važno je  za ubrzavanje određenih procesa, zaključeno je na sastanku.

U narednim danima Ljubljana bi trebala dobiti ulicu koja će nositi naziv Sarajevska, a delegacija Grada Ljubljanje boravit će u Sarajevu na obilježavanju 6. aprila - Dana grada Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije