Sarajevska Baščaršija zablistala starim sjajem

24.12.2015. 16:33 / Izvor: Fena
Sarajevska Baščaršija zablistala starim sjajem
OTVORI GALERIJU

Baščaršijski trg danas je zablistao  starim sjajem i ponosno pokazao svoje novo ruho, onakvim kakvim ga pamte Sarajlije, oni koji su ga posjećivali, koji su sa sjetom odlazili i koji su se vraćali.

Baščaršijski trg danas je zablistao  starim sjajem i ponosno pokazao svoje novo ruho, onakvim kakvim ga pamte Sarajlije, oni koji su ga posjećivali, koji su sa sjetom odlazili i koji su se vraćali.

Povodom završetka rekonstrukcije trga danas je upriličena i svečanost otvorenja kojoj su prisustvovali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, ambasador Republike Turske u BiH Cihad Erginay, direktor TIKA-e za BiH Husein Šanli, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić, brojni gosti i građani Sarajeva.

Hadžibajrić je izrazio zadovoljstvo  okončanjem najvećeg projekta te kazao da je rekonstrukcija trga  završena prije roka, ali je naglasio da ono što je urađeno ispod površine je važnije, nego na površini koja je uljepšana.

"Trg je urađen onako kakav je nekada bio, autohtono", rekao je Hadžibajrić.

Za direktora TIKA-e ovo je važan dan kako za Sarajevo, tako i za TIKA-u koja daje doprinos očuvanju jezgre Sarajeva i Baščaršije i istakao da će TIKA nastaviti s pomoći u rekonstrukciji objekata u BiH.

"Veliki ljudi su uljepšavali grad Sarajevo, Ishak-beg Isaković, Gazi Husrev-beg  i niko ne može reći drugo osim da je Sarajevo najljepši grad na svijetu. Sarajevo je srce BiH i srce Balkana, a Baščaršija je srce Sarajeva, zato smo svi dužni da to čuvamo kao zjenicu oka", kazao je ambasador Erginay i podsjetio da je nekada Sarajevo bio trgovinski, a sada postaje turistički centar.

Gradonačelnik Komšić je kazao da je Baščaršija uvijek bila lijepa, a sada je i ljepša te izrazio nadu da „ženske štikle više neće ostajati u kaldrmi“.

Uz zid Baščaršijske džamije, postavljena je izložba fotografija na kojoj je prikazan Baščaršijski trg od 19.stoljeća do danas, Baščaršija iz 1890. i vremena kada su trrgovci na konjima dopremali robu kojom su trgovali, pijaca na mjestu današnjih trgovki, zemljana podloga na mjestu današnjeg trga i žute klinker cigle za vrijeme austrougarske vladavine pa sve do danas.

Projekt rekonstrukcije Baščaršijskog trga realiziran  od septembra ove godine do danas pretrpio je velika oštećenja tokom 30 godina. Uklonjen je kompletan površinski sloj, a potom izvršena izmjena i sanacija podzemne infrastrukture: vodovodne, kanalizacione, plinske, telekomunikacijske i elektroinstalacije. Po završetku radova trg je popločan pravougaonim kamenim pločama od jablaničkog rodolita, poput onih kojima je pretkhodno rađena rekonstrukcija ulica Sarači i Bravadžiluk, čime je baščaršijsko jezgro dobilo jedinstven vanjski izgled.

Postojeća javna rasvjeta je sanirana, postavljeno je 16 novih visokoefikasnih LED sijalica.

Projekt rekonstrukcije Baščaršijskog trga, vrijedan 1,2 miliona KM, finansirali su jednakim omjerima Općina Stari Grad Sarajevo i njena pobratimska Općina Osman Gazi (Bursa) iz Republike Turske. Implementator projekta je bila Turska uprava za međunarodni razvoj i saradnju (TIKA), a izvođač radova bila je firma “Neimari” d.o.o.

U gornjem dijelu trga uz glavnu saobraćajnicu postavljen je i gradski sat visok četiri metra.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije