Stadion Koševo još čeka investitore

04.09.2017. 08:29 / Izvor: Avaz.ba
Stadion Koševo još čeka investitore

Dosadašnje ponude za rekonstrukciju dosezale su i 100 miliona eura.

Rekonstrukcija stadiona „Asim Ferhatović Hase“, poznatijeg kao „Koševo“, za što su zainteresirani mnogi strani investitori, prema svemu sudeći, još se neće desiti.

Kako nam je kazao Nedžad Ajnadžić, načelnik općine Centar, koja je i vlasnik stadiona, investitore odbija to što Atletski savez BiH želi pod svaku cijenu u sklopu stadiona sačuvati i atletsku stazu, a što nije zamišljeno u planovima koje bi stranci finansirali.

Glavni akteri

Prema riječima Ajnadžića, mjesecima u njegov kabinet stižu ponude stranih investitora, a prošlosedmična je iz Saudijske Arabije. Međutim, on je prinuđen da ih ostavlja sa strane dok se glavni akteri priče ne usaglase.

"Ideja obnove stadiona dugo se povlači. Mi smo spremni za moderni sportski kompleks, a ''Koševo'' dati pod koncesiju na 30 godina za jednu marku. Nakon 30 godina bit ćemo jedini vlasnici, a, ukoliko sada ništa ne poduzmemo, za taj period imat ćemo ruševinu u koju niko neće željeti ulagati", kazao je Ajnadžić.

Dodao je i da je problem u Atletskom savezu, jer oni koče proces, tvrdeći da je sadašnji izgled dio historije.

S druge strane, iz Saveza kažu da oni nemaju pravnu osnovu da koče procese, ali da bez atletske staze ne pristaju.

Jedino rješenje

"Ukoliko se staza ukloni, sva atletska takmičenja u glavnom gradu će nam propasti. Nama je nuđeno da se napravi dodatni stadion sa stazom, ali za to još nismo dobili garanciju. Kada se to riješi, moći ćemo razgovarati, a do tada ostajemo pri tome da je stadion s atletskom stazom jedino rješenje", rekao je generalni sekretar Saveza Milan Pedalo.

Dosadašnje ponude za rekonstrukciju dosezale su i 100 miliona eura.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije