Novi prebačaji plana u Rudniku uglja "Gračanica"

21.12.2016. 12:28 / Izvor: Fena
Novi prebačaji plana u Rudniku uglja 'Gračanica'

Na prigodan način 21. decembar, Dan rudara, obilježen je i u Zavisnom društvu Rudnik uglja "Gračanica" Gornji Vakuf/Uskoplje. 

Na prigodan način 21. decembar, Dan rudara, obilježen je i u Zavisnom društvu Rudnik uglja "Gračanica“ Gornji Vakuf/Uskoplje. 

U krugu preduzeća jučer je za sve uposlene organiziran zajednički ručak i svečanost na kojoj su, tradicionalno, rudari za svoj trud u 2016. nagrađeni prigodnim novčanim iznosom.

Uz čestitke za 21. decembar, upućene od  rukovodstva Rudnika, pohvaljen je njihov dosadašnji angažman, uz želje da nastave nizati dobre rezultate  i tokom naredne godine.

Ovom prilikom, istaknuto je da su ovogodišnji planovi u svim segmentima rada prebačeni, iako je do kraja 2016. ostalo još deset dana.

-Plan otkrivke prebačen je za 24,97, proizvodnja uglja za 20,63, a prodaja uglja za 19, 82 posto- kazao je direktor Rudnika uglja „Gračanica“ Salih Muftić.

Po njegovim riječima, najveći kupac „crnog zlata“ iz Gračanice bila je  „Elektroprivreda BiH“, termoelektrane „Kakanj“ i „Tuzla“, i  preduzeće „Natron-Hayat“ iz Maglaja.

Muftić ističe da u skorijoj budućnosti Rudnik uglja „Gračanica“ planira, u saradnji s općinskim vlastima, staviti u funkciju nekoliko zamjenskih kapaciteta.

"Stare, dotrajale mašine zamijenit ćemo novima, iako su na tom planu proteklih mjeseci učinjeni značajni potezi. Nabavili smo dva teretna vozila, greder 'terex TG 250' , utovarivač 'volvo 180 H', i mašinu tipa 'kombinirka'", naglasio je.

Dodaje da Rudnik uglja „Gračanica“ broji više od 200 radnika od kojih je 19 zaposleno u ovoj godini, te da su u planu nova zapošljavanja u 2017.

"U zasluženu penziju ispratit ćamo 15 naših rudara, kojima želimo da u dobrom zdravlju i veselju provode penzionerske dane", zaključio je Muftić.

Danas je u Rudniku uglja „Gračanica“ neradni dan.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital