PREDSJEDNIK SINDIKATA

Husić: Odluka EPBiH o privremenom prekidu rada u RMU Zenica bila je i očekivana

05.04.2024. 12:39 / Izvor: Fena
rmu zenica

Husić ističe kako odluka o privremenom prekidu rada i u jedinom preostalom zeničkom pogonu, jami "Raspotočje", nije bila iznenađujuća.

Nismo uspjeli odvratiti neke ljude u Zenici, a koji su u tim postupcima ohrabrivani sa strane, da prestanu raditi protiv interesa RMU Zenica te sada imamo situaciju kakvu imamo - kazao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata radnika u rudarstvu Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić.

Husić ističe kako odluka Uprave Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH o privremenom prekidu rada i u jedinom preostalom zeničkom pogonu, jami "Raspotočje", nije bila iznenađujuća, jer je proizašla iz analize, Elaborata o tehno-ekonomskim pokazateljima u RMU Zenica, kojeg su sačinili stručnjaci i odgovorne osobe iz zeničkog rudnika.

Elaborat je nedavno proslijeđen na adrese JPEPBiH te Ministarstva energije, rudarstva i industrije FBiH.

"To je bilo realno i za očekivati. Na bazi te odluke, direktor RMU Zenica usvojio je Odluku o privremenom prekidu rada u RMU Zenica, od 6. marta 2024. godine. Ono što nam je bilo važno u ovom dijelu, jeste da se, kroz tu odluku, u potpunosti definiše status svih radnika po pitanju materijalnih prava, a koja pripadaju radnicima u toku primjene ove odluke, koja može biti na snazi najviše godinu dana. Očekujemo, međutim, u narednim danima da se donese i konačna odluka, ali je evidentno da smo blizu odluke i o trajnom prekidu rada u RMU Zenica. Zbog toga nam je jako žao, jer smo uložili puno napora da pomognemo RMU Zenica", kazao je Husić.

On je istakao da su prava radnika definisana Pravilnikom o radu RMU Zenica, koji,  predviđa da radnicima koji ne budu radno angažirani u narednom periodu pripada naknada u visini minimalne plaće u Federaciji BiH, dok će se na one radnike koji, zbog zakonskih obaveza moraju biti angažirati, primjenjivati odredbe iz Kolektivnog ugovora.

"Pred nama je jedan ogroman posao, jer treba projektovati i programirati sve mjere i radnje koje će se poduzimati u narednom periodu. To je obiman i složen posao, jer dugo u jednom rudniku u FBiH nismo bili u ovakvoj situaciji", naglasio je Husić.

Treba, kako je dodao, ispitati interes kod radnika iz RMU Zenica po pitanju zasnivanja radnog odnosa u nekim drugim rudnicima iz Koncerna EPBiH, a koji su iskazali potrebu i spremnost za angažman proizvodnih radnika iz zeničkog rudnika. Vjerovatno će to biti rudnici Kakanj ili Rudnik "Abid Lolić" iz Bile kod Travnika, a što je, kazao je Husić, prihvatljivo za Sindikat.

"Mi, u ovom trenutku, nemamo kvalitetnijih rješenja. Nije ih moguće kreirati. Bitno je da se, kroz sve te odluke, definiše status radnika u RMU Zenica - kako kroz Kolektivni ugovor, tako i kroz Pravilnik o radu RMU Zenica", kazao je Husić.

On je napomenuo da će, u procesu zatvaranja rudnika u Zenici, biti potrebno "puno znanja, odlučnosti i finansijskih sredstava", ali i da će taj proces trajati i do godinu dana.

Predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje" RMU Zenica Nedžad Duraković kazao je da će od sadašnjih 611 radnika RMU Zenica  u narednom periodu biti angažirano oko 150 radnika, jer se inspekcijski poslovi obavljaju u jamama "Raspotočje" i "Stara jama".

Što se tiče opreme, napominje, o tome će se moći razgovarati tek nakon što resorno ministarstvo, Vlada FBiH i JPEPBiH donesu konačnu odluku o statusu RMU Zenica. Od te odluke, dodao je, zavisi i koliko će biti potrebno angažirati radnika u RMU Zenica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti