Vlada FBiH pronašla način da isplati zaostale plate RMU Zenica

05.04.2024. 07:52 / Izvor: Akta.ba
vlada fbih

Plate bi uskoro trebale biti na računima rudara.

"Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na čelu sa premijerom Nikšićem je još jednom pokazala da ne traži opravdanja već rješenja. Mogli smo reći da to nije naš problem, da isplata rudarima nije u nadležnosti ni Vlade Federacije, niti JP Elektroprivrede BiH, već da je to zadatak uprave rudnika, ali smo umjesto toga pronašli rješenje da radnici RMU Zenica dobiju zaostale plate", kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Lakić i v. d. direktor JP Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić su ovu isplatu dogovorili na sastanku sa predstavnicima Sindikata i uprave rudnika, koji je održan 14. marta ove godine u Kaknju. Vlada Federacije BiH je svoj dio dogovora ispoštovala i pronašli su zakonito rješenje za isplatu plata za januar i februar. Plate bi uskoro trebale biti na računima rudara.

Kada je riječ o budućnosti RMU Zenica, stručni tim je snimio situaciju, izradio elaborat i vrlo brzo  će saopštiti preporuke i daljnje korake vezane za budućnost ovog rudnika.

"Svjesni smo da se moramo zajednički suočiti sa brojnim problemima i da ćemo rudnike morati dovesti na optimalan nivo. Danas je RMU Zenica u problemima i moramo se potruditi da sutra to ne bude neki drugi rudnik. Svi rudnici će se u narednom periodu morati posvetiti sistematizaciji i optimizaciji poslovanja kako bi se proizvodnja uglja povećala, a cjelokupni elektroenergetski sistem očuvao te imao stabilno i sigurno funkcionisanje - istakao je ministar Lakić", saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti