Poskupljenje struje

Cijena zavisi od mjesečne potrošnje: Kako će se obračunavati zelena, plava i crvena tarifa

12.04.2024. 08:32 / Izvor: Avaz.ba
struja

Smatraju da će 437.000 ili 60 posto domaćinstava ostati u okviru prosječne potrošnje do 268 kilovat-sati i zadržati dosadašnju cijenu struje.

"Elektroprivreda Bosne i Hercegovine“ (EPBiH) uputila je Regulatornoj komisiji za električnu energiju (FERK) zahtjev za promjenu cijena električne energije za dvije kategorije - domaćinstva i ostala potrošnja.

Novi model podrazumijeva uvođenje zelene, plave i crvene tarife pri obračunu, a nove cijene zavise od ukupne potrošnje jednog domaćinstva. U EPBiH smatraju da će 437.000 ili 60 posto domaćinstava ostati u okviru prosječne potrošnje do 268 kilovat-sati (kWh) i zadržati dosadašnju cijenu struje.

Ipak poskupljenje

Plava tarifa podrazumijeva utrošak u količini od 268 do 1.000 kWh, što se, prema podacima EPBiH, odnosi na 37,6 posto kupaca i za njih će se utrošak prvih 268 kWh obračunavati po dosadašnjim cijenama, a potrošnja od 268 do 1.000 kWh po cijeni višoj za 4 feninga dnevno ili 1,27 KM mjesečno, čime bi račun, umjesto dosadašnjih 53,28 KM, iznosio 54,55 maraka.

Crvena tarifa odnosi se na potrošače koji koriste više od 1.000 kWh mjesečno, a, prema evidenciji EPBiH, riječ je o 2,8 posto od ukupnog broja kupaca. Obračun potrošnje u ovom slučaju vršio bi se na način da prvih 268 kWh koštaju kao i do sada, do 1.000 kWh po cijenama za plavu, a količine iznad 1.000 kWh po cijenama za crvenu tarifu. Na primjeru domaćinstva koje troši 1.100 kWh mjesečno, pojašnjavaju iz EPBiH, poskupljenje bi iznosilo 31,64 KM, pa bi račun za ove kupce, umjesto dosadašnjih 180,39 KM, iznosio 217,78 KM.

S druge strane, već se čuju komentari da bi ovakav prijedlog mogao biti ocijenjen diskriminatornim.

Udar na porodice

"Kada koristite frižider i zamrživač, povremeno pećnicu, mašine za veš i suđe, bojler, TV i nekoliko sijalica, domaćinstvo s dva člana potrošit će ovih 268 kWh. Ako uključite samo jednu grijalicu ili klima-uređaj, vi već prelazite u višu tarifu i tada ste rasipnik električne energije. 

Ako koristite sve ove uređaje i imate toplotnu pumpu u decembru, januaru i februaru, gotovo sigurno ćete prijeći limit od 1.000 kWh, a, ako toplotnu pumpu koristite i za hlađenje u junu, julu i avgustu, onda ste sigurni “sretnik” koji će dobaciti do 1.000 kWh. Smatram da ovakav model predstavlja udar na višečlane porodice i one koji se griju ili hlade na struju", kaže stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Bolja kontrola

Cilj prijedloga modela je štednja električne energije, energetska efikasnost i bolja kontrolu potrošnje, a zbog stabilizacije energetskog sektora, osiguranja dovoljnih količina energije za stabilno snabdijevanja kupaca i izbjegavanja potrebe za nabavkom električne energije na tržištu.

"To će dovesti do znatno većeg povećanja cijena za krajnje potrošače", obrazlažu iz „Elektroprivrede BiH“.

U RS sličan model primjenjuje se od 1. januara 2023., ali je Ustavni sud RS odlučio da je ovakav model neustavan, jer diskriminira one koji troše više struje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti