Općina Centar daje 100.000 KM bolnicama i domovima zdravlja

22.01.2016. 09:28 / Izvor: Akta.ba
Općina Centar daje 100.000 KM bolnicama i domovima zdravlja

I u ovoj godini obezbijeđena su novčana sredstva za liječenje socijalno ugroženih stanovnika, te liječenje oboljelih od leukemije, hepatitisa B i C i drugih hroničnih bolesti.

Općina Centar Sarajevo kao jedinica lokalne samouprave nema nadležnosti u oblastima zdravstva, kulture, obrazovanja (iako je za oblast predškolskog i osnovnog obrazovanja donesena presuda Ustavnog suda FBiH kojom se utvrđuje da ova nadležnost pripada jedinicama lokalne samouprave), gradskog prevoza.

Međutim, i pored svega navedenog, načelnik Dževad Bećirević u saradnji sa Općinskim vijećem godinama stavlja Općinu Centar među prve finansijere svega navedenog, navodi se na internet stranici Općine Centar..

Tako je u budžetu Općine Centar za prošlu godinu za zdravstvo bilo izdvojeno više od 300 hiljada maraka. Izdvojena sredstva bila su raspoređena putem donacija za nabavku opreme, lijekova za oboljele od leukemije, hepatitisa B i C i drugih hroničnih bolesti, obezbjeđenja zdravstvene zaštite za lica u stanju socijalne potrebe, donacija zavodima koji se bave zdravstvenom zaštitom specifičnih kategorija stanovništva... Dakle, vodilo se računa da se pomogne u svim sferama zdravstvene zaštite.

Samo Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu i Općoj bolnici "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u prošloj godini za nabavku opreme uplaćeno je 130 hiljada maraka. Bile su to vrijedne donacije što su naglasili i odgovorni iz pomenute dvije institucije. Bile su to donacije koje su unaprijedile kvalitet zdravstvene zaštite stanovnika, navode iz ove općine.

Načelnik Bećirević uvijek je naglašavao kako se zapravo donirani novac ne uplaćuje bolnicama već našim sugrađanima odnosno pacijentima koji zaslužuju bolju uslugu. Pored toga, Bećirević je isticao kako našim ljekarima treba omogućiti savremenu medicinsku opremu koja će ih staviti u ravnopravan položaj sa kolegama iz inostranstva gdje naši sugrađani sve češće odlaze na skupe operacije, pri čemu većini građana, zbog nedostatka finansijskih sredstava, liječenje u inostranstvu je nedostupno.

Općina Centar je i u 2016. godini nastavila sa značajnim izdvajanjima za zdravstvo. I u ovoj godini obezbijeđen je novac za nabavku opreme za Univerzitetsko klinički centar u Sarajevu. Tako će UKCS u ovoj godini dobiti 45 hiljada maraka i to za sufinansiranje nabavke aparata za hemodijalizu, za nabavku rigidnog bronhostopa, te sufinansiranje nabavke gastroskopa i kolonoskopa. Opća bolnica u ovoj godini dobit će donaciju u iznosu od 40 hiljada maraka, dok će Javnoj ustanovi Domovi zdravlja iz budžeta Općine Centar za poboljšanje svojih usluga prema pacijentima biti uplaćeno 20 hiljada KM. I u ovoj godini obezbijeđena su novčana sredstva za liječenje socijalno ugroženih stanovnika, te liječenje oboljelih od leukemije, hepatitisa B i C i drugih hroničnih bolesti.

Izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar Sarajevo svojim praktičnim potezima neprestano potvrđuju svoje opredjeljenje da našim sugrađanima na svim poljima stvore što kvalitetnije uslove za život, a tako će biti i u narednom periodu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital