Uprkos mnogim operativnim problemima

KCUS u 2023. poslovao sa rekordnim prihodom od preko 300 miliona KM

03.04.2024. 07:56 / Izvor: Akta.ba
KCUS

Analizirajući prihod KCUS-a proteklih godina, evidentan je kontinuiran rast.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu je tokom protekle godine poslovao sa rekordnim prihodom od preko 300 miliona KM.

Podaci su to Akta.ba registra a prema ažuriranom akreditornom bazom Finansijsko-informatičke agencije, FIA. 

Kontinuiran rast prihoda

Analizirajući prihod KCUS-a proteklih godina, evidentan je kontinuiran rast.

Naime, 2020. godine, KCUS je prihodovao preko 248 miliona KM, 2021. godine prihod je iznosio preko 264 miliona KM a u 2022. godini, prihod je bio preko 280 miliona KM.

Za 2023. godinu, KCUS je imao rekordan prihod od preko 300 miliona KM ali i najnižu dobit od 2020. godine.

Akta registar

Dobit varirala

Zanimljivo je koliko je dobit varirala u istom periodu.

Naime, najveću dobit KCUS je imao 2020. godine i iznosila je preko 9, 7 miliona KM.

Za 2021. godinu dobit je iznosila 5,4 miliona KM, u 2022. godini dobit je bila tek nešto više od 1,2 miliona KM.

Kada je protekla godina u pitanju, uz rekordni prihod od preko 300 miliona KM, dobit prema finansijskim izvještajima je ispod miliona i nešto je iznad 950 hiljada KM.

Kako su poslovali drugi privredni subjekti, možete pogledati u Akta registru.

Broj radnika u evidentnoj deklinaciji 

Prema broju radnika, KCUS se nalazi na visokom 3. mjestu liste poslodavaca sa najviše zaposlenih.

KCUS je posmatrajući broj radnika tokom posljednjih godina izgubio veliki broj registriranih radnika, što nije iznenađujuće obzirom na problem velikog odliva zdravstvenih radnika kako van BiH tako i u sferu privatnog poslovanja.

Tako je KCUS 2020. godine brojao 3340 radnika, 2021. je taj broj smanjen na 3278, tokom 2022. godine na 3202, da bi na kraju 2023. godine prosječan broj radnika bio 3099.

Poslovanje bez Generalnog direktora

KCUS, kao što je poznato, nakon smjene bivše direktorice Sebije Izetbegović, još uvijek nema zvaničnog generalnog direktora i još uvijek posluje pod rukovodskom vršioca dužnosti generalnog direktora dr. Alena Pilava.

Mandat bivše direktorice počeo je u januaru 2016. godine i trajao sve do predmetne smjene kada je razriješena dužnosti u novembru 2023. godine.

Tada je za v.d. direktora izabran dr. Pilav.

Kontraverzni izbor novog direktora

Ime novog direktora trebalo je biti poznato još 28. decembra. 2023. godine kada je održana sjednica Upravnog odbora KCUS-a.

U utrci za ovo mjesto su bila tri kandidata - sadašnji v. d. generalnog direktora KCUS-a prim. doc. dr. sc. Alen Pilav, prof. dr. Mevludin Mekić i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

No, nakon medijskih špekulacija a onda i zvaničnih informacija da je za novog generalnog direktora izabran prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, uslijedile su brojne reakcije te je ovaj izbor i dalje na čekanju.

Kako to izborne godine i nalažu, izbor za novog generalnog direktora KCUS-a kao jako važne pozicije, bio je predmetom političkih igri.

Prvobitno je nedostajala saglasnost Federalnog ministarstva zdravstva za imenovanje prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, a potom su problem predstavljale upitne administrativne procedure da bi se pozivalo i na poništenje izbora i ponavljanje procedure.

"Federalno ministarstvo zdravstva, na čelu s ministrom Nediljkom Rimcem, nije dalo saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. To znači da će konkursna procedura za imenovanje biti ponovljena. Ministarstvo je Upravnom odboru Kliničkog centra dostavilo i obrazloženje u kojem piše zbog čega je donesena ovakva odluka. Međutim, zbog cijelog slučaja, koji nazivaju politikanstvom, najavljene su i krivične prijave.", oglasilo se u februaru Federalno ministarstvo zdravstva.

Vlada Federacije BiH je tako protekle sedmice na sjednici odlučila da je napravljen propust u proceduri i da su naložili da se isti "ispravi".

Epilog ove političke sage u kojoj su pacijenti sporedne i kolateralne uloge aka štete, ćemo još (sa)čekati.

Prijem novih radnika

Krajem januara KCUS je raspisao konkurs za 49 ljekara i 13 medicinskih sestara – tehničara.

"Trenutno na KCUS-u nedostaje mnogo više kadrova, kako medicinskih tako i nemedicinskih, ali su za sada ispunjeni uvjeti samo za popunjavanje ovim radnih mjesta", naveli su iz KCUS-a.

Interesantno je da se tokom novog upošljavanja i imenovanja novog direktora dešavaju i interne smjene u odjelima.

Tako je početkom februara Uprava KCUS-a predložila i smjene određenih direktora disciplina u ovoj zdravstvenoj ustanovi, što je djelimično već realizirano.

Operativni problemi

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu se tokom godina pored velikog odlaska doktora bori i sa narušenim međuljudskim odnosima, upitnim kompetencijama nadređenih, manjkom operativnog osoblja te u konačnici nemogućnošću blagovremenog ispunjavanja obaveza ka svim pacijentima što svakako predstavlja ne baš pohvalnu javnu sliku najveće i najvažnije zdravstvene ustanove u BiH.  

Pacijenti s druge strane trpe posljedice i na svoj pregled čekaju mjesecima na listama, dodatno u velikim gužvama na klinikama. Na njima se lomi nedostatak osoblja, aparature, reagenasa, svakodnevne opreme te se najčešće odlučuju liječiti u privatnim klinikama, ali kako su privatni pregledi skoro pa zamijenili one u glavnoj bolnici, čekanja su sada i u privatnim klinikama. 

Elektronsko naručivanje pacijenata

KCUS je nedavno uveo i sistem elektronskog naručivanja preko platforme ZZO KS eNarudžbe, koja olakšava i ubrzava proces zakazivanja termina za preglede.

Ovaj sistem doktorima omogućava da pacijentu, odmah prilikom pregleda, direktno zakažu termini za daljnje preglede i pretrage na KCUS-u a pacijenti su time pošteđeni dodatnog napora i samostalnog zakazivanja termina.

Međutim, ovaj sistem još nije u potpunosti i univerzalno implementiran te su "papirne" uputnice još uvijek u upotrebi za određene preglede.

Potrebne reforme zdravstva

Stanje zdravstva direktno utiče na pacijente i samim tim direktno ugrožava živote građana. Usluge ove vrste bi morale predstavljati društveno-politički prioritet.

Bilo kako bilo, neovisno o svim problemima koje KCUS ima a samim tim i pacijenti, neovisno o svim kontraverzama oko izbora novog generalnog direktora ili aferama poput one najveće "Respiratori" koja je dodatno pogoršala imidž ove zdravstvene ustanove, jasno je da je zdravstvo u krizi i da su mu potrebne hitne reformske mjere. 

 

N.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti