Raspisan konkurs

KCUS popunjava upražnjena radna mjesta

31.01.2024. 07:57 / Izvor: Akta.ba
kcus

Raspisan konkurs za popunu upražnjenih radnih mjesta za 49 ljekara specijalista i 13 medicinskih sestara - tehničara.

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) raspisao je jučer konkurs za popunu upražnjenih radnih mjesta i to za 49 ljekara specijalista i 13 medicinskih sestara - tehničara. U saopćenju za javnost navode da su to radna mjesta koja su ranije ostala upražnjena, bilo odlaskom radnika u penziju ili napuštanjem KCUS-a iz drugih razloga, a nisu bila pravovremeno popunjena.

"Trenutno na KCUS-u nedostaje mnogo više kadrova, kako medicinskih tako i nemedicinskih, ali su zasad ispunjeni uvjeti samo za popunjavanje tih radnih mjesta. U narednom periodu ćemo tražiti način da popunimo i ostala radna mjesta predviđena sistematizacijom", naglašavaju.  

Iz KCUS-a zahvaljuju Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, predvođenog  Muamerom Kosovcem, koje je osiguralo finansijska sredstva za ta radna mjesta, kao i Ministarstvu zdravstva Federacije BiH i ministru Nediljku Rimcu za davanje saglasnosti za raspisivanje javnog oglasa.

"Njihovim brzim i profesionalnim djelovanjem KCUS će uskoro dobiti pojačanje, koje će rasteretiti uposlenike i ubrzati proces liječenja. Vrata KCUS-a su otvorena za sve one koji u ovoj ustanovi žele započeti ili nastaviti karijeru, kao i za one koji su bili dio našeg tima, ali su otišli zbog nesuglasica sa prethodnim upravama ili iz nekog drugog razloga. Neki od ranijih uposlenika su već iskazali interes za vraćanje u matičnu kuću", navodi se u saopćenju iz KCUS-a. 

U saopćenju za javnost navode i to da je doc. dr. Alen Pilav, v.d. generalnog direktora, istakao da se radi o radnim mjestima za koje je KCUS od ZZO KS nastavio dobivati novac za njihove plate i nakon što su ta mjesta ostala upražnjena, bez da je prošli menadžment raspisao konkurs za njihovu popunu.

"Umjesto da taj novac koriste za zapošljavanje nedostajućeg i neophodnog kadra, prethodna uprava je novac preusmjeravala za druge svrhe ili za povećanje ušteda KCUS. Doc. dr. Pilav je ponovo naglasio da KCUS nije štedionica, već bolnica i ušteda novca ne smije imati prioritet nad zdravljem pacijenata. Nedovoljan kadar, nedovoljna i dotrajala oprema su glavni razlozi za duži period čekanje na specijalističke i subspecijalističke preglede te radiološko dijagnostičke procedure. Najveće opterećenje i najduže liste čekanja su u sklopu Dijagnostičke discipline, gdje smo prvo počeli s prekovremenim radom da bismo skratili liste čekanja. To je bilo moguće zahvaljujući razumijevanju i odgovornosti v.d. direktora discipline prof. dr. Sabine Prevljak i svih ostalih uposlenika, od doktora, radioloških tehničara, medicinskih sestara-tehničara i pomoćnog osoblja. Na Klinici za patologiju i citologiju i humanu genetiku su posljednja dva vikenda bila radna i nastavit ćemo dok ne dođemo do željenog rezultata.", navodi se.

"To je u sadašnjim okolnostima najefikasniji način za skraćivanje listi čekanja na radiološke pretrage i patohistološke nalaze. Na Klinici za radiologiju je samo tokom prošlog vikenda urađeno 37 MRI pregleda (magnetna rezonanca) onkoloških pacijenata. Što nam daje pravo da budemo zadovoljni postignutim rezultatima. Uposlenici će za prekovremeni rad biti plaćeni, u skladu sa zakonom, ali to nije ni blizu dovoljna naknada za njihovu požrtvovanost jer je zdravstveni kadar već prilično umoran pošto obavljaju radne zadatke planirane za dva ili više uposlenika, koji trenutno nedostaju", zaključak je saopćenja za javnost Press KCUS-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti