Odugovlačenje, pa odbijenica

Rimac odluku za KCUS pravda zakonom, uslijedile reakcije, u najavi i krivične prijave

22.02.2024. 09:03 / Izvor: Federalna.ba
rimac

Ministar zdravstva Federacije BiH Nediljko Rimac nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića.

Ministar zdravstva Federacije BiH Nediljko Rimac nije dao saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na poziciju generalnog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Odluka je isključivo pravne prirode bez političkih motiva, razloga ili pritisaka, objašnjavaju iz Kabineta ministra Rimca u saopćenju. Dalje navode kako su nepravilnosti po više osnova utvrđene u dokumentaciji koju je dostavilo Upravno vijeće Kliničkog centra. Inače, ovakav epilog natječaja znači da će procedura biti ponovljena. No, ostaje pitanje - šta ćemo s politikom?

Odugovlačenje, pa odbijenica. Ukratko, proces imenovanja generalnog direktora Kliničkog centra u Sarajevu. Gotovo mjesec nakon upućivanja zahtjeva, Upravno vijeće Kliničkog centra traženu saglasnost za imenovanje Ismeta Gavrankapetanovića na vodeću poziciju ove ustanove nije dobilo. Objašnjenje tek u saopćenju. Saglasnosti nema jer je u dokumentaciji uočeno mnogo manjkavosti.

"Uvidom u dostavljeni spis, utvrđene su nepravilnosti po više osnova u dostavljenoj dokumentaciji prof. dr. Gavrankapetanovića, te da Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i propisima donijetim na temelju ovog zakona utvrđeni uvjeti za generalnog direktora nisu u cijelosti ispunjeni, zbog čega se nije mogla dati saglasnost na traženo imenovanje u skladu s ovlastima iz člana 66. Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Napominjemo da je navedeno detaljno obrazloženo u aktu Federalnog ministarstva zdravstva o nedavanju saglasnosti, koji je upućen Upravnom vijeću KCUS-a i Vladi Federacije BiH"

Objašnjenje prati i pravdanje, zbog povlačenja po medijima o navodnim političkim razlozima. Sve je po zakonu - Gavrankapetanović, jednostavno, navode, ne ispunjava kriterije.

"Ministar Rimac iznimno poštuje kredibilitet prof. dr. Gavrankapetanovića zbog čega ističemo da je odluka ministra Rimca isključivo pravne prirode, a nikako motivirana političkim ili bilo kojim drugim pritiscima i razlozima".

A kandidatura očito politička, prva reakcija stigla od lidera NiP-a Elmedina Konakovića. Komentar ispunjen žestokim kritikama upućenih Rimcu, ali i najava krivičnih prijava.

"Pogodovao je interesnim grupama koje se protive dolasku Gavrankapetanovića na KCUS. Podsjećam da je pobjegao i kod smjene Sebije Izetbegović sa mjesta direktorice KCUS-a, njegov posao morao je završiti premijer u skladu sa svojim nadležnostima. Tada je već bilo jasno da Rimac nije došao da uvede red, a je li imao lični interes, moraju utvrditi nadležni organi. Bodnaruk, Čerkez i još neki uposlenici su imali svoje prste u ovoj, slobodno je možemo nazvati, aferi. Lično ću potpisati krivičnu prijavu odmah po povratku u BiH protiv svih aktera na čelu s ministrom Rimcem".

Nakon izostanka saglasnosti iz Kabineta ministra Rimca naglašavaju da je daljnja procedura u nadležnosti Upravnog vijeća u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti. A, od njih za sada nema odgovora. Ili su nedostupni ili bez konkretnog komentara. Odluku će tek analizirati, a potom odlučiti kako dalje. U međuvremenu, analize po društvenim mrežama. I žestoke kritike, na račun politike Trojke.

"Način na koji su lideri Trojke ponizili prvo Bogića Bogićevića, a sada i dr. Ismeta Gavrankapetanovića najbolje ilustrira kako se i najčasniji i najugledniji ljudi provedu kada se nađu u blatu u kojem se Nikšić, Konaković i Forto snalaze kao 'ribe u vodi'. Eto odgovora i na pitanje zašto osobe od integriteta i znanja ne žele da se bave politikom", izjavio je advokat Senad Pećanin.

Ovakav epilog konkursa znači da će procedura biti ponovljena. Hoće li u ponovljenoj proceduri odlučiti zakon ili sila politike?

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti