Edukacija i korist

"Urbana poljoprivreda": Pet osnovnih škola u Centru u malom ali ozbiljnom projektu

02.04.2024. 11:22 / Izvor: Akta.ba

Prošle godine Općina Centar izdvojila je 45.000 KM Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu za implementaciju ovog projekta.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević i pomoćnicom načelnika za privredu i poslovne prostore Neirom Mlinarević posjetio je jučer Osnovne škole "Šip", "Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak" i "Nafija Sarajlić", koje su dio projekta "Urbana poljoprivreda".

Prošle godine Općina Centar izdvojila je 45.000 KM Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu za implementaciju projekta "Urbana poljoprivreda" u pet osnovnih škola na području Općine Centar, pored navedenih i O.Š. "Hasan Kaimija“ i"Alija Nametak".

"Projekat "Urbana poljoprivredna" osim što je koristan za taj primarni cilj edukacije djece, on je koristan jer naša djeca jedu svoje salate, svoje plodove rada, neprskano povrće i voće. Od skromne ideje izrastao je jedan ozbiljan projekat, zahvaljujući stručnoj pomoći od strane Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta", kazao je Mandić.

Direktorica Osnovne škole "Šip" Dženita Kurtović zahvalila se Općini Centar na višegodišnjoj podršci.

"Ovo je projekat u kojem djeca stiču radne navike i uče o ekološkoj proizvodnji. Prva sezona je bila izuzetno uspješna, već u narednom periodu počet ćemo sa sadnjom novih kultura poput paradajza, krastavaca i paprike. Zahvaljujem se ovom prilikom Općini Centar za podršku koju nam pružaju u realizaciji ovog projekta", rekla je Kurtović.

Ajša Šahović učenica šestog razreda O.Š. "Šip" učestvuje u uzgoju povrća i voća u plasteniku.

"Mi na času biologije učimo o biljkama, eko sistemu, o proizvodnji domaće hrane, al ono što je nama najbolje je što mi jedemo domaću neprskanu hranu, koju sami uzgajamo", pojasnila je Šahović.     

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza