Karlheinz Dobnigg: Naši uposlenici su naš najvažniji kapital

21.10.2016. 08:26 / Izvor: Akta.ba
Karlheinz Dobnigg: Naši uposlenici su naš najvažniji kapital

Karlheinz Dobnigg, ističe da priznanje Najpoželjniji poslodavac predstavlja  motiv da još više truda i energije ulažu u razvoj kadrova.

U ogromnoj konkurentnosti kompanija važno je da menadžeri svoju firmu pozicioniraju kao idealno radno mjesto gdje svaki kanidat želi da radi i napreduje i to je upravo način na koji će poslodavac privući potencijalne zaposlenike sa izraženim kvalifikacijima, odgovornošću i spremnošću za rad, što je najvažniji preduslov za napredak kompanije.

Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke u BiH ističe da priznanje Najpoželjniji poslodavac predstavlja motiv da još više truda i energije ulažu u razvoj kadrova u cilju dostizanja visokih standarda u izazovnom poslovnom okruženju.

Koliko zaposlenih trenutno ima Vaša kompanija?

- U mreži od 94 poslovnice širom Bosne i Hercegovine, Raiffeisen banka trenutno ima preko 1300 zaposlenih.

Da li na tržištu rada BiH pronalazite kadrove koji imaju potrebna znanja i vještine za obavljanje poslova, ili u okviru kompanije dodatno morate raditi na edukaciji zaposlenika?

- U Bosni i Hercegovini je veliki broj nezaposlenih osoba, kako mladih, tako i osoba sa dugogodišnjim iskustvom, te se među njima zasigurno mogu izdvojiti i kvalifikovani radnici, koji posjeduju  vještine, znanja i kompetencije, a koje su u skladu sa potrebama savremenog poslovanja i novim tehnologijama. Prateći svoju strategiju poslovanja kao i Raiffeisen VRIJEDNOSTI, svim uposlenicima pružamo jednake mogućnosti profesionalnog rasta i razvoja, bez obzira na spol, vjerska uvjerenja, ili ideologije, te na taj način želimo pokazati da uvažavamo i poštujemo drugačije mišljenje jer vjerujemo da ista obogaćuju našu organizaciju.

Koliko je brand poslodavca i sveukupna briga o zaposlenicima važna za privlačenje novih i zadržavanje postojećih kadrova?

- Svjestan sam da su naši uposlenici naš najvažniji kapital te im nudimo pozicije odgovornosti, mogućnost  za dalje obrazovanje, dobru karijeru i radnu atmosferu punu poštovanja. Kako sa našim klijentima, tako i sa našim uposlenicima želimo da kroz povjerenje i predanost izgradimo partnerski odnos a što svakako doprinosi iznalaženju optimalnog rješenja kada je u pitanju naše poslovanje. Na taj način želimo podstaći i motivisati naše uposlenike da teže ka većim postignućima. Također, veliku pažnju poklanjamo adekvatnom radnom prostoru, te kontinuirano sprovodimo istraživanja kako bismo dobili povratnu informaciju od uposlenika i na taj način unaprijedili radno okruženje. Sve ovo doprinosi kako našem brendu kao poslodavca tako i brendu kompanije.

Šta biste istaknuli kao najvažniju prednost Vaše kompanije kada je u pitanju odnos prema zaposlenima, šta vas to izdvaja od ostalih poslodavaca?

- Mi kao organizacija trudimo se izgraditi lokalnu ekspertizu te time maksimizirati prednosti svakog pojedinca i stvoriti pozitivne dugoročne odnose u zajednici u kojoj djelujemo. Ono što bih također istakao jeste promicanje timskog duha jer puni potencijal možemo postići samo kao tim. Znanje koristimo kao snagu i to je ono po čemu su prepoznatljivi naši zaposlenici. Mnogo pažnje je posvećeno razvoju talenata i ostvarenju njihovog punog potencijala.

Šta za Vašu kompaniju znači priznanje Najpoželjniji poslodavac?

- Ovo priznanje je potvrda pozicije Raiffeisen banke na tržištu rada, koje nas je prepoznalo kao odgovornog i poželjnog poslodavca, čemu uvijek težimo. Služi nam kao motiv da još više truda i energije ulažemo u razvoj kadrova u cilju dostizanja visokih standarda koje nameće izazovno poslovno okruženje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti