Žene u BiH i dalje plaćene manje

Muškarci u BiH zarađuju čak 14,7% više od žena

11.03.2024. 15:24 / Izvor: MojPosao
plate u BiH

Više od 50% žena u BiH je neaktivno na tržištu rada, dok je procjena da je oko 20% žena nezaposleno.

Žene u BiH i dalje su manje plaćene od svojih muških kolega.

Prema podacima sa platforme Plata.ba koja prati godišnje prosječne plate u Bosni i Hercegovini, muškarci zarađuju čak 14,7% više od žena, prenosi Mojposao.ba.

Međutim, ono što je pozitivno za istaći jeste da se ova razlika u platama između žena i muškaraca smanjila za skoro 2% u odnosu na prošlu godinu u korist žena, što je svakako pokazatelj da ipak možemo primijetiti neki manji napredak kada je u pitanju ravnopravnost u platama na istim radnim pozicijama.

Slična situacija je i u regiji gdje u Hrvatskoj žene zarađuju 16% manje u odnosu na muškarce, kao i u Srbiji gdje ne postoji zvanična statistika za prethodnu godinu, ali se procjenjuje da je taj procenat daleko veći u odnosu na posljednji zvaničan podatak koji je objavljen 2018. godine a razlika je iznosila skoro 9%.

Ono što nam je svakako zajedničko svim zemljama u regiji jeste da su žene najviše zastupljene među nezaposlenim osobama i pozicija žena na tržištu rada je i dalje nepovoljna u odnosu na poziciju muškaraca.

Žene su mnogo češće izložene diskriminaciji prilikom zapošljavanja, nego muškarci i ukoliko se ne napravi neka značajna promena, predviđanja su da će biti potrebno još 58 godina da se ostvari puna rodna ravnopravnost u domenu rada i zatvori rodni jaz na tržištu rada.

Agencija MojPosao.ba: Podrška ženama na tržištu rada u BiH

Više od 50% žena u BiH je neaktivno na tržištu rada, dok je procjena da je oko 20% žena nezaposleno. 

U prethodnom periodu, u okviru projekta "Podrška nezaposlenim osobama kroz usluge privatne agencije za zapošljavanje", finansiranog od strane Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini i uz podršku Svjetske banke, do sada smo pružili savjetovanje za više od 3.248 žena korisnica projekta, a zaposleno je 1443 žena.

Ukupno 160 poslodavaca na području Bosne i Hercegovine učestvovalo je u ovom projektu i izuzetno smo ponosni i sretni na prilici da pomognemo ženama na tržištu rada.

Poziv za učešče na projektu je i dalje aktivan, te više informacija možete potražiti OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital