MMF se protivi nekim odredbama zakona o parlamentarnom nadzoru

07.09.2017. 14:41 / Izvor: Fena
MMF se protivi nekim odredbama zakona o parlamentarnom nadzoru

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao je da je njemu i na nekoliko još adresa stiglo pismo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) .

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavili su danas raspravu o utvrđivanju novog roka za dostavljanje mišljenja o Prijedlogu zakona o parlamentarnom nadzoru BiH.

Njime se predviđaju poboljšanja upravljanja datim ovlaštenjima, javnim finansijama, te preventivne zaštite od nezakonitog djelovanja, zloupotrebe položaja i ovlaštenja, materijalnih i finansijskih resursa, prikupljanja informacija i činjenica o događajima koji se odnose na rad institucija i organa uprave.

O ovome se Dom trebao izjasniti kako bi se znalo da li će se obustaviti zakonodavni postupak, objasnio je predsjedavajući Ustavnopravne komisije Damir Arnaut (Savez za bolju budućnost - SBB), jer mišljenje nije dato zato što se predlagač Borislav Bojić (Srpska demokratska stranka - SDS) nije pojavio na sjednici kao predlagač ovog zakona.

Poslanici su pitali da li se novi rok traži zbog toga što Komisija nije završila posao ili što se namjerava zakon dorađivati jer je to ostalo nejasno te su pitali zašto je kao ovakav na dnevnom redu ako Komisije nije završila posao, ali je predsjedavajuća Doma Borjana Krišto (Hrvatska demokratska zajednica - HDZ) pojasnila da se Dom o produženju roka treba izjasniti.

Arnaut je pozvao Bojića da obrazloži neprisustvo sjednici Ustavnopravne komisije, no Bojić to nije učinio.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao je da je njemu i na nekoliko još adresa stiglo pismo Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s fokusom na rješenja koja predlaže zakon u vezi s Centralnom bankom BiH kojima se MMF snažno protivi.

"Proslijedio sam to pismo ministrima Semihi Borovac i Josipu Grubeši koji rade u radnoj grupi za izradu ovog zakona i zamolio ih da upozore ostale članove grupe o tome. Zakon nikada nije bio u proceduri da o njemu Vijeće ministara raspravlja i da mi budemo predlagači", pojasnio je Zvizdić.

O produženju roka za dostavljanje mišljenja o zakonu poslanici će se izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti