Mozaik Fondacija: Za bolju BiH je potrebno da radimo svi zajedno

15.11.2016. 14:53 / Izvor: Akta.ba
Mozaik Fondacija: Za bolju BiH je potrebno da radimo svi zajedno

Transparentnost organizacija civilnog društva sve je više u fokusu javnosti.

Transparentnost organizacija civilnog društva sve je više u fokusu javnosti, koja očekuje pošteno trošenje novca i konkretne rezultate. S, druge strane, kako bi organizacije postigle povjerenje donatora, trebaju uskladiti svoje poslavanje s određenim standardima transparentnog rada.

Kako bismo pomogli organizacijama u ovoj misiji, Fondacija Mozaik i još četiri partnerske organizacije iz regiona okupljene u mrežu SIGN, a u sklopu projekta SIGN za održivost koji finansira Europska unija, kreirale su Standarde za prikupljanje sredstava. Ovi standardi namijenjeni su svima koji prikupljaju sredstava da bi realizovali svoje ideje, razvile svoj odnos sa donatorima i lokalnom zajednicom.

Prihvatnjem principa organizacije civilnog društva (OCD) se obavezuju da će doslijedno pratiti svoju misiju, vrijednosti i težiti ka ostvarenju strateških ciljeva, kao i da će poštivati zakone zemlje i međunarodne sporazume. OCD se obavezuju će odgovorno, otvoreno i transparentno poslovati i komunicirati u radu s javnim inistitucijama, donatorima i lokalnom zajednicom.

OCD koje potpišu i primijene ove standarde obavezuju se da će spriječiti zloupotrebu sredstava i imovine, kao i da će transparentno i otvoreno provoditi proces prikupljanja sredstava.

Također, važna stavka jeste i da principi, između ostalog, podrazumijevaju kontinuirano izvještavanje korisnika akcija o utrošku sredstava i postignutim ciljevima.

Poštivanjem i promocijom ovih principa, civilno društvo promoviše odgovornost kroz sopstveni primjer, jača veze i razumijevanje korisnika čiji problem rješavamo i donatora, koja im pružaju svoje povjerenje.

Kako bismo bolje razumjeli kompanije i pokušali doprinijeti stvaranju ekosistema poslovanja povoljnog za ulaganja u zajednicu, proveli smo istraživanje o tome koliko kompanije doniraju novca, na šta obraćaju pažnju pri tome i koliko su im važne poreske olakšice u procesu doniranja.

Podaci pokazuju da kompanije aktivno sudjeluju u davanju - 100% ispitanika doniralo je određeni dio profita u 2015. godini. Na temelju rezultata istraživanja, pravne osobe najčešće ulažu u humanitarne svrhe i stipendije, kao i u sport, kulturu, obrazovanje i nauku.

Istovremeno, sve više organizacija i kompanija koje posluju društveno-odgovorno dolaze do saznanja da postoji veliki prostor za zajedničko djelovanja u zajednicama. Upravo na  taj način nastaju prirodna partnerstva, jer je i i kompanijama u interesu da rade sa organizacijama koje su posvećene ostvarnivanju svog impakta. Kroz transparentan rad organizacije zadobijaju povjerenje firmi radeći tako zajedno na poboljšanju uvjeta života u svojim zajednicama.

Iako Zakon o porezu na dobit daje donekle povoljan okvir za mehanizme davanje u opštekorisne svrhu, ne postoje podzakonski akti o tome kako primijeniti ovaj već definirani mehanizam.

S tim u vezi, prijedlozi se odnose na donošenje podzakonskih akata, neophodnih tumačenja i mišljenja o pojedinim dijelovima Zakona te online Vodič za korištenje poreskih olakšica za donacije u općekorisne svrhe. Vodič bi trebao sadržati jasne upute, korak po korak, o pravilima i procedurama za korištenje poreskih olakšica za davanja u opštekorisne svrhe (porezno priznavanje rashoda na ime donacije), uključujući objašnjenje o tome koje neprofitne pravne osobe mogu biti korisnici ovih donacija.

Sve pomenute incijative treba da doprinesu pravednijim zajednicama i kreiranju dobre ekonomije u zemlji.

Više o mreži SIGN čitajte ovdje http://sign-network.org/

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti