Dobitnici će biti poznati 15. aprila

Za Program regionalnih grantova Telemach fondacije apliciralo čak 110 organizacija

08.04.2024. 12:58 / Izvor: Akta.ba
Telemach

Telemach fondacija je zatvorila javni poziv za dodjelu sredstava kroz Program regionalnih grantova za 2024. godinu.

Telemach fondacija je zatvorila javni poziv za dodjelu sredstava kroz Program regionalnih grantova za 2024. godinu uz najveći interes javnosti i broj prijava u tri godine postojanja ovog programa podrške lokalnim zajednicama. Od 20. februara do 19. marta na adresu Telemach fondacije stiglo je čak 110 prijava iz više od 25 gradova širom Bosne i Hercegovine: Tomislavgrada, Lukavca, Livna, Hadžića, Trebinja, Sanskog Mosta, Konjica, Neuma, Bileće, Dervente, Sokoca, Teslića, Goražda, Gradačca i drugih. Konkurencija je znatno jača, a kvalitet projekata bolji nego ikada prije. Ko su dobitnici grantova bit će poznato 15. aprila, nakon detaljnog procesa selekcije i evaluacije. 

"Zahvaljujemo se svima koji su se odazvali pozivu i izrazili želju da zajedno unapređujemo život u lokalnim zajednicama i šaljemo ljepšu sliku o njima u svijet. Kroz Program regionalnih grantova podržavamo projekte iz oblasti zaštite okoliša i edukacije, a broj prijava svjedoči o velikom interesu lokalnih organizacija za ove teme, što nas dodatno veseli. Na našem stručnom žiriju sada je težak zadatak evaluacije i odabira najboljih projekata, onih koji će najviše doprinijeti svojoj lokalnoj zajednici," istakla je Maja Tursunović, direktorica Telemach fondacije.

Stručni žiri Programa regionalnih grantova 2024, kojeg čine Hajdi Mostić, predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacije, Vesna Bajšanski-Agić, izvršna direktorica Fondacije Mozaik, Vedran Šimunović, direktor Intera tehnološkog parka, Maida Bilal, direktorica Fondacije Krug života Kruščica i Sejdefa Bašić, izvršna direktorica Filantropskog foruma, nakon tehničke selekcije će pojedinačno ocijeniti svaki projekat na bazi najvažnijih kriterija: promjene kojima će implementacija projekta doprinijeti, uključenost lokalne zajednice, oblast kojom se projekt bavi i kapacitet podnosioca prijedloga. Važne stavke u ocjenjivanju su i inovativnost, društvena uključenost i njegovanje različitosti.

Fond grant sredstava iznosi 60.000 KM i u odnosu na prošlu godinu uvećan je za deset posto. Maksimalan iznos sredstava po projektu je 5.000 KM, pa se očekuje da će i broj dobitnika grantova biti veći nego prethodnih godina. Kroz prethodna dva ciklusa Programa regionalnih grantova, za 2022. i 2023. godinu, podržana su ukupno 23 projekta iz cijele Bosne i Hercegovine. U njihovoj implementaciji učestvovalo je više od 2000 volontera, a direktnu ili indirektnu korist ostvarilo je više od 70.000 korisnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti