Realizovano 27 projekata

Omladinska banka Bosanska Krupa ponovo najbolja u BiH

19.12.2023. 08:54 / Izvor: Akta.ba
OB

Realizovano 27 projekata ukupne vrijednosti 57.303,00 KM i otvoren 1 mikrobiznis.

Jučer je u prostorijama Doma kulture održana promocija rezultata Omladinske banke Bosanska Krupa i rezultata koje su postigli mladi sa područja grada Bosanska Krupa.

U toku 2023. godini, mladi su kroz Omladinsku banku na području grada Bosanska Krupa uspjeli realizovati 27 društveno korisnih projekata ukupne vrijednosti 57.303,00 KM. To je bilo dovoljno da Omladinska banka Bosanske Krupe i ove godine ponese titulu najbolje u Bosni i Hercegovini.

„Ponosni smo što je naša Omladinska banka i ove godine prva u Bosni i Hercegovini, a posebno smo ponosni na naše mlade koji su jako aktivni i društveno angažovani. Našu podršku su imali u svojih 11 godina rada, a imat će je i u narednom periodu dok god oni budu ovako vrijedni i aktivni. Dakle, na mladima je da imaju želju, volju i ideje, a za sve ostalo je tu Grad Bosanska Krupa“ istakao je ovom prilikom gradonačelnik Bosanske Krupe Armin Halitović.

Projekti su se financirali iz sredstava fonda Omladinske banke Bosanska Krupa kojeg su osigurali Grad Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik, ali i iz sredstava koja su obezbijedile neformalne grupe mladih koje su aplicirali sa projektima.

U realizaciji ovogodišnjih 27 projekata učestvovalo je ukupno 397 volonterki i volontera koji su 1.360 sati radili na realizaciji projekata da bi 3.689 osoba u ruralnim i urbanim zajednicama imalo koristi od ovih projekata. Uz realizovane projekte, Omladinska banka Bosanska Krupa podržala je sa 2.003,00 KM i jedan mikrobiznis, objekat brze prehrane „Fast Food Captains“ vlasnika Karić Edina.

Danas je i potpisan Memorandum o saradnji kojim su Grad Bosanska Krupa i Fondacija Mozaik u narednim godinama povećali grant za mikrobiznise sa 2.000,00 KM na 5.000,00 KM, a sve sa ciljem da kroz ovaj grant mladima pruže još jednu dodatnu šansu za realizaciju svojih poslovnih ideja.

Program “Omladinske banke BiH” ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih.

U 11 godina postojanja Omladinske banke Bosanska Krupa, mladi Bosanske Krupe realizovali su 218 projekata ukupne vrijednosti 488.331,00 KM. Učešće u projektima uzelo je 3.437 volonterki i volontera, a direktnu korist od realizovanih ideja imalo je 44.257 korisnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti