Održan poslovi forum Percepcija privatnog privrednog sektora u bh. javnosti

29.10.2015. 08:06 / Izvor: Fena
Održan poslovi forum Percepcija privatnog privrednog sektora u bh. javnosti

Mljekara Meggle je uspješan primjer privatizacije i investiranja u BiH, pogotovo uz pomoć lokalne zajednice, što dovoljno govori da ona ozbiljno shvata put Reformske agende, kazao je ambasador Hellbach.

Poslovni forum pod nazivom "Percepcija privatnog privrednog sektora u bosanskohercegovačkoj javnosti" održan je jučer u Bihaću u organizaciji Predstavništva njemačke privrede u Bosni i Hercegovini (AHK BiH), Udruženja Wirtschaftsverein BiH koje u okviru njega djeluje, i Mljekare Meggle.

Ovaj događaj je jedna u nizu aktivnosti u okviru imidž-kampanje, koju je udruženje Wirtschaftsverein BiH u saradnji sa Fondacijom Konrad Adenauer i uz podršku Ambasade SR Njemačke u BiH i drugih partnera pokrenulo u martu ove godine.

Kampanja je započeta objavom otvorenog pisma pod nazivom "Privrednici za bolju budućnost", a cilj joj je poboljšanje percepcije privatnog privrednog sektora u javnosti, te poziv na provođenje neophodnih ekonomskih reformi.

Ovaj skup bio je prilika da se, između ostalog, prezentira i poslovanje Mljekare Meggle u BiH, te iznesu viđenja privrednika kako se može poboljšati odnos države prema razvoju privatnog sektora.

Pored Ambasadora SR Njemačke u BiH Christiana Hellbacha, uvodničari na forumu bili su i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, direktor Mljekare Meggle Kemal Hrnjić, predstavnik AHK BiH Alexander Mardian i predsjednik Vijeća stranih investitora u BiH Branimir Muidža.

Hrnjić je predstavio poslovanje Megglea i kazao da će prve isporuke mlijeka za evropsko tržište početi u novembru, jer je bilo potrebno izvršiti prilagodbe na ambalažama za Evropsku uniju (EU). Prva pošiljka prema EU biće na tržišta susjednih zemalja Hrvatske, Slovenije i Italije.

"Mljekara Meggle je uspješan primjer privatizacije i investiranja u BiH, pogotovo uz pomoć lokalne zajednice, što dovoljno govori da ona ozbiljno shvata put Reformske agende", kazao je ambasador Hellbach.

Ministar Šarović također se osvrnuo na rad kompanije Meggle, kazavši da je to uspješna priča, te da se u narednom periodu treba zajedničkim snagama djelovati kako bi Granični prelaz Izačić dobio status koji zaslužuje.

U Forumu su učešće uzeli i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić, premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Izudin Saračević i bihaćki gradonačelnik Emdžad Galijašević.

Foto: Oslobođenje

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti