Otvorene prostorije Općinskog suda Čitluk

27.09.2016. 09:31 / Izvor: Fena
Otvorene prostorije Općinskog suda Čitluk

U Čitluku su jučer svečano otvorene rekonstruirane prostorije Općinskoga suda i Zemljišno knjižnog ureda.

U Čitluku su jučer svečano otvorene rekonstruirane prostorije Općinskoga suda i Zemljišno knjižnog ureda.

Od 2004. godine, kada su zbog preustroja i reorganiziranja pravosudnog sustava u Bosni i Hercegovini Općinski sud, Zemljišno-knjižni ured i Sud za prekršaje iz Čitluka premješteni u Mostar, nadležnim institucijama upućivani su argumentirani zahtjevi od strane Općinskoga vijeća Čitluk i načelnika te općine na povratku suda. Ovim zahtjevima dijelom je udovoljeno 2010. godine kada je Gruntovnica iz Mostara vraćena u Čitluk. Iste godine, Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je povratak Suda u Čitluk.

Općina Čitluk obvezala se osigurati prostor ukupne površine 602 metra kvadratna, dok je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prepoznala značaj Općinskog suda za građane Čitluka i Brotnja, te je za projekt dogradnje i obnovu zgrade osigurala 450.000 KM, a preuzela je i obvezu osigurati oko 350.000,00 KM inicijalnih sredstava za plaće i materijalne troškove uposlenih u Sudu.

Vlada će, također, osigurati i potrebna sredstva za nabavu informatičke opreme.

"Svim sazivima Općinskog vijeća od 2004. godine do danas čestitam na upornosti kojom su svih ovih godina ukazivali na pogrešno proveden preustroj i reorganizaciju pravosudnog sustava kojim je 2004. ukinut Općinski sud u Čitluku, ali i Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Federacije BiH koje je prepoznalo i poduprlo njihova nastojanja da se Sud vrati u Čitluk, u interesu naših građana koji trebaju bržu dostupnost pravosudnima institucijama, veću kvalitetu rada ali i manje troškove", kazao je na svečanosti otvaranja predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg.

 Napomenuo je kako Vlada HNŽ-a u ovom sazivu zagovara ostvarivanje jednakog pristupa pravdi i ostvarivanju prava zajamčenih Ustavom, zakonom i drugim propisima.

"Naš cilj je, u sklopu naše mjerodavnosti i realnih financijskih mogućnosti, olakšati svakodnevni život naših građana i omogućiti im brži pristup pravdi, a sucima omogućiti bolje uvjete za rad. Stoga ne čudi što je i prethodni, ali i ovaj  saziv Vlade, sudjelovao u financiranju rekonstrukcije i uređenja zgrade Suda, a kao što vjerojatno znate, obvezali smo se osigurati i sredstva za plaće uposlenih te nabavu informatičke opreme u Sudu", naglasio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

 Načelnik Općine Čitluk Ivo Jerkić najavio je kako bi Općinski sud u Čitluku, s radom u punom kapacitetu, trebao početi u ovoj godini te da će brojiti ukupno 21 uposlenog.

Po njegovim riječima, za predsjednicu Suda je imenovana Jadranka Prskalo, a slijedi još imenovanje sudaca.

"Za žitelje Čitluka i Brotnja povratak Suda predstavlja život i suvišno je govoriti što znači općini Čitluk kada su u pitanju gospodarstvenici, rad odvjetnika, policije te svih fizičkih osoba koji trebaju usluge ovog suda", naglasio je načelnik Jerkić.

Posebnu zahvalu uputio je federalnom i županijskom ministarstvu pravosuđa, Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću (STV)  te predsjednicima sadašnje i bivše Vlade HNŽ-a

Direktor Tajništva VSTV-a Admir Suljagić iskoristio je današnju prigodu te naglasio kako i dalje u VSTV-u nisu zadovoljni s mišljenjem građana glede pravosuđa.

"Građani prije svega nemaju baš adekvatno razumijevanje za rad pravosuđa i rada VSTV-a i njihova percepcija nije najbolja kada je u pitanju naš rad. Zato očekujem, prije svega od sudaca, da VSTV-u pomognu kako bi građani počeli biti zadovoljni s radom pravosuđa, jer su iza nas ogromni rezultati, reformski zahvati i treba znati da je vrlo teško postići što je zacrtano", poručio je direktor Tajništva VSTV-a Admir Suljagić.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti