Parodi: Do kraja godine entiteti moraju donijeti nove zakone o bankama

06.10.2016. 13:57 / Izvor: Akta.ba
Parodi: Do kraja godine entiteti moraju donijeti nove zakone o bankama

Želi se spriječiti uplitanje politike u bankarski sektor pa razvojne banke entiteta više neće moći direktno novac pozajmljivati privatnom sektoru, a mjere nadzora će biti oštrije.

Federacija i RS će morati do kraja godine usvojiti nove zakone koje će regulirati rad bankarskog sektora i ojačati superviziju banaka. To je bio jedna od zahtjeva u sklopu aranžmana sa MMF-om za kreditna sredstva.

Francisco Parodi, rezidentni predstavnik MMF-a u BiH, je govoreći na drugoj godišnjoj konferenciji FinConf, koja se održava u Sarajevu, kazao da je bh. bankarski sektor adekvano kapitaliziran, ali da su posljednji događaji vezani za zatvaranje jedne domaće banke ukazali na to da je potrebna njegova bolja regulacija.

‘’Trenutno se radi na donošenju novih zakona o bankama koji će osigurati bolju regulaciju i kontrolu bankarskog sektora. Ovi zakoni bi u oba eniteta trebali biti doneseni do kraja godine’’, navodi Parodi.

Ističe da je jedan od zahtjeva pri aranžmanu sa MMF-om bio očuvanje currency boarda modela, koji se do sada pokazao dobar za stabilnost ovog sektora u BiH.

Drugi zahtjev MMF-a koji je očuvanje neovisnosti Centralne banke BiH od političara što, kako ističe Parodi,  znači da neće biti transfera dobiti ili depozita ove banke enitetima niti razvojnim fondovima, a radit će se i na jačanju mendžmenta Centralne banke.

Također, jedna od nekoliko mjera koje bi trebale ojačati bankarski sektor su i novih zakoni o bankama koji su u završnoj fazi.

 Vlada FBiH je već utvrdila prijedlog ovog zakona. 

''Kao dio programa zahtjevamo da ovi zakoni ojačaju bankarsku superviziju. Vlade su u procesu završetka izmjena zakona o bankarskim regulatornim agencijama. Također, očekuju se i zakonske izmjene vezane za osiguranje depozita. Radi se o sveobuhvatnom paket zakona koji bi trebali biti usvojeni do kraja godine'', naveo je Parodi govoreći na današnjoj FinConf konferenciji u skopu panela 

Još jedna stvar koju je tražio MMF od vlasti je jačanje koordinacije među regulatornim agencijama za bankarstvo.

''Početkom ove godine jedna banka je zatvorena što pokazuje da postoje slabosti u nadzoru nad radom banaka. Također postoje slabosti u koordinaciji između bankarskih supervizora i drugih regulatora. Banka je bila veoma mala, ali moramo osigurati da u slučaju većeg ovakvog slučaja ne bude ovakvih propusta u koordinaciji i nadzoru banaka. Zbog toga novi zakoni o bankarskim agencijima uvode detaljan mehanizam koorodinacije među različitm regulatorima. Tražili smo također da direktor Agencije za bankrastvo RS sudjeluje u sastancima upravnog odbora Agencije za bankarstvo Federacije'', ističe on . 

Jedna od ciljeva je provođenje mjere koje će osigurati da se država ne upliće u bankarski sektor.

‘’Želimo onemogućiti da razvojne agencije direktno pozajmljuju privatnom sektoru. Razvojna banka RS je već to prestala. Želimo poboljšati transparentnost obje razvojne banke i uvesti oštrije mjere nadzora do 2018. Također u sklopu ovog programa želimo i nove zakone o ovim agencijama do kraja godine’’, naveo je Parodi.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti