NEMAJU DRUGOG IZBORA

Banke poštuju pravila koja se odnose na osobe s "crne liste"

03.04.2024. 09:08 / Izvor: atvbl.com
ADŽIĆ

Domaće banke nemaju drugog izbora nego da u potpunosti poštuju pravila koja nosi poslovanja sa klijentima koji se nalaza na sankcionim listama.

Nakon nedavnih izjava američkih zvaničnika koji upozoravaju banke da mogu naići na probleme ukoliko sarađuju sa određenim klijentima, pritisak na bankarski sektor u Republici Srpskoj je pojačan.

Domaće banke nemaju drugog izbora nego da u potpunosti poštuju pravila koja nosi poslovanja sa klijentima koji se nalaza na sankcionim listama, kaže za ATV Siniša Adžić, predsjednik Uprave Nove banke.

"Banke u BiH djeluju na jedinstvenom svjetskom finansijskom tržištu, poslujemo u skladu sa pravilima koja su jedna u svim zemljama. Postoje dvije vrste banaka u BiH. Internacionalne banke koje bi ne provođenjem takvih odluka doveli u pitanje ili došli u jednu jako izazovnu situaciju u cijelim svojim grupacijama i to za njih nije bili prihvatljivo. Sa druge strane imamo domaće banke, kojima pripadaju i Nova i Atos banka i imaju korespodentske odnose sa bankama u inostranstvu i iz tih relacija dolazi mogućnost pružanja bankarskih usluga našim klijentima. S obzirom da ti naši korespodenti posluju u skladu sa tim pravilima, domaće banke nemaju drugog izbora nego da poštuju u potpunosti pravila koja nose poslovanja sa klijentima koji se nalaza na sankcionim listama", kaže Adžić i dodaje:

"Nova banka je ušla ambiciozno u 2024. godinu, prvi kvartal je bio pokazatelj da ih možemo ostvariti i da ih premašujemo, pogotovo mislim na broj aktivnih klijenata i broj klijenata koji koriste kredite. Važno je reći da su naši rezultati sa kompanijama kao što su "Mastercard" i "Visa" značajno iznad onoga što smo definisali našim petogodišnjim ugovorima. Novi petogodišnji ugovor smo potpisali u ovom kvartalu sa kompanijom "Mastercard", a sve bi to došlo u pitanje da banka ne primjenjuje pravila koja su nam zadana. Primjenjujući pravila 100 odsto, potpuno smo neutralisali rizik tih vanrednih situacija da same banke dođu na sankcionu listu."

Adžić dodaje da je bankarski sektor stabilan

"Prošle godine bankarski sektor je ostvario rezultate godinama ranije. Taj rezultat je veoma važan ako znamo da je taj profit koje su banke napravile uglavnom, a u Novoj banci i Atos banci, u potpunosti povećan kapital za cijeli iznos profita. Bankarski sektor je stabilan", rekao je on za ATV.

Srđan Šuput, direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske, ističe ozbiljnost situacije naglašavajući primjer Sber banke Banjaluka, koja se našla na sankcionim listama zbog sukoba u Ukrajini. Kao rezultat, banka je suočena sa gubitkom korespondentnih banaka, što je dovelo do značajnog odliva sredstava. Zahvaljujući intervenciji, banka je spašena od propasti, čime je sačuvana stabilnost finansijskog sektora Republike Srpske.

Šuput naglašava važnost održavanja stabilnosti finansijskog sektora kako bi se osigurala stabilnost budžeta i Vlade. Ističe da je Zakon o unutrašnjem platnom prometu precizno definisao uspostavljanje i prekid poslovnih odnosa, pridržavajući se principa zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital