Predloženo uvođenje telefonskog glasanja na izborima u BiH

08.09.2017. 10:52 / Izvor: Akta.ba
Predloženo uvođenje telefonskog glasanja na izborima u BiH

Centralnoj izbornoj komisiji BiH predat je prijedlog projekta za uvođenje telefonskog glasanja u BiH.

Centralnoj izbornoj komisiji BiH predat je prijedlog projekta za uvođenje telefonskog glasanja u BiH.

Prijedlog projekta pod nazivom „Sistem telefonskog glasanja koncept 2018.”, razrađuje sistem elektronskog glasanja koji je namijenjen slijepim i slabovidnim osobama.

Prema navodima autora ponuđenog rješenja Amira Mujezina, sistem je prilagodljiv i osobama s intelektualnim poteškoćama, ali i licima sa invaliditetom koje zbog arhitektonskih barijera nisu u mogućnosti da dođu do izbornog mjesta.

Kako je autor pojasnio, predloženi sistem omogućava jednostavnu proceduru glasanja. Uvođenje ove novine, navodi, ne bi mnogo koštalo te bi prve godine trošak bio pet KM, a u narednim izbornim godinama cijena bi opadala.

"Sistem predviđa način kojim bi, putem poziva na određeni broj i unošenja šifre koju bi slijepim osobama dostavio CIK na Brajevom pismu, uslijedilo glasovno iščitavanje svih stranaka i kandidata za sve nivoe vlasti koji se biraju. Glasanje bi bilo maksimalno zaštićeno, jer bi osobe s invaliditetom na kućnu adresu dobile vaučer s kodom koji bi bio poznat samo glasaču i članu CIK-a koji je zadužen za taj sistem. Sam postupak glasanja trajao bi 2 – 5 minuta. Nakon glasanja vaučer s kodom bio bi neupotrebljiv", pojasnio je Mujezin.

Uvođenje elektronskog glasanja u Izborni zakon treba da odobri Parlement BiH, a prijedlog je upućen na adrese 42 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i 11 članova Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces.

Sistem je testiran šest mjeseci, tvrdi autor, a za formiranje liste svih lica sa invaliditetom u BiH koji imaju pravo glasanja potrebna su dva sata.

Prema sadašnjem stanju, slijepa lica glasaju uz pomoć posrednika.

Centralna izborna komisija BiH uputila je 2. marta ove godine Javni pozivu domaćim i stranim organizacijama i pojedincima da se uključe u analizu stanja i predlože nove modalitete u izbornom procesu. Formirana je Ad hoc radna grupa koju čine po dva predstavnika iz CIK-a i Ministarstva za promet i komunikacije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti