Rade u skladu sa zakonskim propisima i ovlastima

CIK BiH podržava donošenje paketa integriteta, tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH

26.03.2024. 13:59 / Izvor: Fena
Cik

CIK aktivni učesnik u pripremi određenih rješenja od 2021. godine.

Član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH) Suad Arnautović izjavio je danas u Sarajevu da CIK BiH apsolutno podržava donošenje takozvanog paketa integriteta, tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH.

Mi smo, dodao je on, aktivni učesnici u pripremi određenih rješenja od 2021. godine.

Podsjetio je da je CIK BiH već dva putu upućivao inicijativu Parlamentarnoj skupštini BiH, u skladu sa Izbornim zakonom, jer su ovlašteni da podnose izvještaj Parlamentrarnoj skupštini o provedenim izborima i da pokreću inicijativu za izmjene izbornog zakonodavstva.

"Mi smo zakonom ovlašteni inicijator za izmjene Izbornog zakona. Uvidjeli smo određene manjkavosti u izbornom procesu i predložili smo tehničke izmjene. Nakon toga je došlo do određenih konsultacija, razgovora, pogotovo s Uredom visokog predstavnika. Što smo imali kazati, mi smo kazali, s tim da smo ih zamolili da to bude čim prije. Da li će to donijeti Parlamentarna skupština BiH, da li će donijeti visoki predstavnik, mi jednostavno moramo znati pravila", istaknuo je Arnautović.

Kaže kako se CIK BiH, neovisno od toga, priprema za lokalne izbore, u skladu s pozitivnim zakonodavstvom.

"Svakako bismo voljeli da imamo određene inovacije. Ono što mi možemo uraditi podzakonskim propisima, već pripremamo u nacrtu i objavit ćemo na dan raspisivanja izbora. Sve što smo mogli da inoviramo, predložili smo u podzakonskim propisima", naveo je Arnautović.      

Upitan da li će se, ukoliko budu donesene tehničke izmjene, predstojeći izbori moći provesti u skladu s tim zakonskim rješenjima, kazao je da je to hipotetičko pitanje na koje ne može odgovoriti, dodajući da su u CIK-u sve pripremili da organiziraju pilot-projekt u 10 općina na 165 biračkih mjesta, koji bi podrazumijevao uvođenje novih tehnologija.

Ponovio je da CIK BiH radi u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i ovlaštenjima koja im je zakon dao.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti