RMK Zenica objavio knjigu o unapređenju ekoloških standarda

17.03.2016. 12:16 / Izvor: Akta.ba
RMK Zenica objavio knjigu o unapređenju ekoloških standarda

Knjiga je objavljena u dogovoru sa učesnicima okruglog stola na temu gospodarenja otpadom, u cilju aktiviranja novih zelenih radnih mjesta, podizanja ekoloških standarda i edukacije cjelokupne javnosti.

Poslovni sistem RMK Zenica je shvatajući važnost ekološke problematike objavio knjigu pod nazivom: Unapređenje ekoloških standarda i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.

Knjiga je objavljena u dogovoru sa učesnicima okruglog stola na temu gospodarenja otpadom, u cilju aktiviranja novih zelenih radnih mjesta, podizanja ekoloških standarda i edukacije cjelokupne javnosti, ali i stručnog osposobljavanja i usavršavanja, a koji se održavao na na prošlogodišnjem sajmu ZEPS 2015, u okviru programa pratećih manifestacija.

Iz poslovnog sistema RMK Zenica, koji su inače organizatori sajma ZEPS, navode da knjiga sadrži prezentacije svih učesnika, edukativnog je karaktera, ali predstavlja i skup posljednjih rješenja u informisanju javnosti o rezultatima pojedinačnih nastojanja.

Direktor ove kompanije i Generalnog sajma ZEPS, Vedad Šestić je sa svojim saradnikom iz oblasti okoliša Draganom Šulovićem uručio knjige direktorici Ekopaka Ameli Hrbat, koja je pohvalila napore koje DD Poslovni sistem RMK čini u promovisanju ekološke problematike.

Ističući zadovoljstvo prošlogodišnjim nastupom Hrbat je najavila ovogodišnje učešće firme Ekopak na sajmu ZEPS 2016 i Okruglom stolu na temu ekologije, te iznijela preporuke o daljnjem unapređenju sistema upravljanja otpadom.

 Ekopak d.o.o. Sarajevo, prvi operater sistema za upravljanje ambalažnim otpadom u BiH, je bio aktivni učesnik prošlogodišnjeg sajma ZEPS, u svojstvu izlagača i učesnika okruglog stola o okolišu. Gospodin Zoran Rifelj iz Ekopak-a je imao zapaženu prezentaciju pod nazivom:

Uloga Ekopaka prvog ovlaštenog operatera u implementaciji i razvoju sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u FBiH

Snaga Ekopak-a potiče od činjenice da su osnivači ovog operatera domaće, regionalne i internacionalne kompanije. Pored toga Ekopak je uspostavio saradnju sa brojnim općinama u Federaciji finansirajući nabavku eko otoka, izgradnju reciklažnih dvorišta, nabavku vozila za prikupljanje ambalažnog otpada, čime su stvoreni uslovi da se ambalažni otpad u što većoj mjeri reciklira.

Ekopak je također, navode iz ZEPS-a, članstvom u PRO EUROPE, krovnom evropskom organizacijom operatera, u poziciji uvođenja najboljih evropskih praksi za uspostavu sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti