Sarajevo dobilo park sa sportsko-rekreacionim sadržajima

22.09.2015. 08:49 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo dobilo park sa sportsko-rekreacionim sadržajima
OTVORI GALERIJU

U novogradskom naselju Halilovići jučer je uz prisustvo velikog broja građana Novog Grada i Sarajeva, svečano otvoren Centra za edukaciju, sport i rekreciju "Safet Zajko".

U novogradskom naselju Halilovići jučer je uz prisustvo velikog broja građana Novog Grada i Sarajeva, svečano otvoren Centra za edukaciju, sport i rekreciju "Safet Zajko", koji je Općina Novi Grad izgradila u kompleksu nekadašnje kasarne.

Time je Sarajevo dobilo najveći park i mjesto gdje će građani moći uživati u sportu, rekreaciji, prelijepom prirodnom ambijentu i odmoru.
Sportsko-rekreacioni centar otvorio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i predao ga na korištenje građanima Novog Grada i cijelog Sarajeva.

Tom prilikom održana je i svečanost kojoj su prisustvovali predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, premijer KS Elmedin Konaković, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, predsjedavajući i dopredsjedavajući Skupštine KS Sejo Bukva i Sabahudin Delalić, ministri u Vladi KS-a, predstavnici Bosansko-podrinjskog Kantona i Općine Goražde, predsjedavajuća Općinskog vijeća Novi Grad Edina Gabela i vijećnici, te mnogi drugi zvaničnici i ličnosti iz javnog života.

"Sretni smo da građanima Novog Grada i Sarajeva možemo otvoriti vrata ovog velikog parka. Ovo je jedan reprezentativan sportsko-rekreacioni prostor sa puno sadržaja, izgrađenih po uzoru na evropske. Cijeli prostor je ograđen i bit će čuvan i pod nadzorom. Radno vrijeme je od osam do 23 sata. U periodu od godinu i po dana uredili smo pola kasarne, a drugi dio će biti uređen u narednoj godini. Tamo planiramo izgraditi jedan teniski centar sa šest ili osam teniskih terena i druge parkovske sadržaje", rekao je načelnik Efendić.

Dodao je da od ukupne površine Centra "Safet Zajko", koja iznosi 11 hektara, zelenim površinama pripada nešto manje od 54.500 metara kvadratnih, dok je ostali dio prostora upotpunjen raznovrsnim sadržajima, poput atletske staze kakvu nije imala naša općina, a ni susjedne. Pored toga, na uređenom prostoru od oko 50.000 metara kvadratnih, nalazi se stadion sa umjetnom travom, igralište za odbojku na pijesku, košarkaško igralište, dječija igrališta, sala za borilačke sportove, fitnes na otvorenom, a uz sve to posjetitelji će imati i besplatnu wi-fi mrežu. Pored sportskih terena, prirodnih ljepota i dječijih parkova uskoro će početi sa radom i ugostiteljski objekti, gdje će se posjetitelji moći osvježiti.

U Centar se može doći pješice ili biciklom preko pješačkog mosta koji je Općina Novi Grad Sarajevo izgradila u Nedžarićima, ali i motornim vozilima saobraćajnicom pored Carinskog terminala, čiju je obnovu finansirala Direkcija za puteve Kantona Sarajevo .

Prilikom obraćanja prisutnima premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, naglasio je da se u općini Novi Grad stalno otvara i gradi. "Sadržaja ovog centra konceptualno je dobro osmišljen za sve uzraste. To je nešto što Sarajevo do sada nije imalo i svakako svima nama u Sarajevskom kantonu puno znači", rekao je Konaković.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić istakao je da su građani dobili jedan veliki kompleks, te da je prostor bivše kasarne za kratko vrijeme pretvoren u jedan moderan sportsko-rekeracioni centar. "Čestitam načeniku Efendiću, koji je bio vrlo uporan, te očekujem da će se ovaj prostor u budućnosti izgraditi u najveći sportsko-rekreacioni centar u cijeloj regiji".

Nakon zvanične ceremonije otvaranja Centra prisutni su nastavili druženje uz muziku i razgledanje terena, nakon čega je uslijedilo održavanje sportskih takmičenja.
Također, posjetitelji su imali priliku pogledati video zapis i izložbu fotografija na kojima je prikazan prostor Centra prije i nakon uređenja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti