Tuzlanski kanton dobio kolektivni ugovor za državne službenike

06.04.2017. 07:43 / Izvor: Fena
Tuzlanski kanton dobio kolektivni ugovor za državne službenike

Tuzlanski kanton je nakon petnaest godina dobio Kolektivni ugovor za državne službenike.

U Vladi Tuzlanskog kantona danas je potpisan Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti.

Potpisivanju je prisustvovao predsjednik krovnog sindikata u ovoj oblasti, a u ime Vlade TK, ugovor je potpisala ministrica pravosuđa TK Ivana Kulić. Kolektivnim ugovorom su precizirana prava i obaveze državnih službenika, koja sada, kako kažu u sindikatu, trebaju biti provedena u praksi. Iako pet općina TK nije podržalo tekst ovog ugovora, ostavljena je mogućnost naknadnog pristupanja.

Tuzlanski kanton je nakon petnaest godina dobio Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike u organima uprave i sudske vlasti. Njime je obuhvaćeno između dvije i tri hiljade radnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama Federacije BiH Salih Kruščica kaže da je ovaj ugovor sada obavezujući, te da je jači i od zakona, što su potvrdile sve dosadašnje sudske presude. Od Vlade Tuzlanskog kantona dobili su garanciju da će ugovor provoditi u potpunosti, te da će prava potpisana njime, biti poštovana.

"Nikome nismo nametnuli nešto da ima dodatne troškove, nego ono što im pripada po Zakonu o radu, Općem kolektivnom ugovoru, zakonima o plaćama i državnoj službi i drugim propisima koji u tom smislu obavezuju i nadam se da će se poštovati. Sindikat će to na isti način poštovati, upozoravati i sjesti ponovo ako treba razgovarati", kazao je Kruščica.    

Usaglašavanja Kolektivnog ugovora trajala su oko šest mjeseci. Unutar njega su, kako je izjavila ministrica pravosuđa Tuzlanskog kantona Ivana Kulić, najbolja rješenja za Vladu TK i zaposlenike u državnoj službi. Unatoč dobrim rješenjima, pet općina nisu dale suglasnost na tekst ugovora. To su Tuzla, Banovići, Gradačac, Gračanica i Čelić. Razlog za to je, kako pojašnjava ministrica pravosuđa, tehnička primjedba koju su imali, a koja je naknadno ispravljena.

"Ugovorili smo da državni službenici i namještenici ne mogu prelaziti plaću sljedećeg platnog razreda, a rasponi su utvrđeni od pet do deset posto. Sad imamo situaciju da naprimjer pomoćnik ministra može dobiti četiri posto na platu ako je ocijenjen kao izuzetno uspješan. Pošto smo utvrdili od pet do deset posto, on ne može dobiti inače prelazi plaću sljedećeg platnog razreda i to je suština. Radilo se o tehničkoj grešci, to smo ispravili i sad svi imaju mogućnost tog raspona pet do 10 posto koji su ocijenjeni kao izuzetno uspješni", kazala je Kulić.

Ovaj je Kolektivni ugovor u potpunosti podržao i premijer TK Bego Gutić. Ocijenio je kako su plaće u državnoj službi ispod prosjeka u Federaciji, što će sada biti ispravljeno. Dodao je i kako će se Vlada Tuzlanskog kantona u narednoj godini truditi povećati plaće.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti