Sattler s čelnicima TK

Kantoni mogu odigrati značajnu ulogu u procesu evropskih integracija BiH

07.03.2024. 11:56 / Izvor: Fena
tk

Kazao je da Tuzlanski kanton ekonomski centar, što pokazuju podaci o izvozu, ali i obrazovni centar gdje se 'proizvodi' veliki broj kadrova.

Šef Delegacije Evropske unije i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler danas je u Tuzli razgovarao s čelnim ljudima izvršne i zakonodavne vlasti u Tuzlanskom kantonu o energetici, privredi, te posljednjim slučajevima femicidima u tom kantonu. 

Ambasador Sattler je nakon sastanka izjavio da je Tuzlanski kanton značajan dio BiH koji može odigrati važnu ulogu u okviru evroatlanskih integracija.

"Dvije su teme o kojima smo razgovarali, prva, goruća, pitanje evroatlanskih integracija i da se bez odlaganja djeluje na tom planu i optimista sam da ćemo do kraja marta imati pozitivne vijesti. Proces evropskih integracija nije ograničen samo na prostor Sarajeva nego na kompletno društvo, a kantoni svakako mogu odigrati značajnu ulogu i to je bila druga tema o kojoj smo razgovarali, odnosno o tome šta kanton može uraditi na polju euroatlanskih integracija", istakao je ambasador Sattler.

Kazao je da Tuzlanski kanton ekonomski centar, što pokazuju podaci o izvozu, ali i obrazovni centar gdje se 'proizvodi' veliki broj kadrova. 

U delegaciji je bio i ambasador Slovenije u BiH Damijan Sedar, koji je poručio kako Slovenija vjeruje u evropskih put BiH.

"Imate podršku s naše strane i uvjereni smo da se može napraviti sljedeći korak. Vjerujem da će mart ove godine biti malo drugačiji. BiH ima kapacitet za članstvo u EU", kaže ambasador Sedar. 

Premijer TK Irfan Halilagić izvijestio je ambasadore Sattlera i Sedara o aktivnostima koje su provedene u Tuzlanskom kantonu i koje će biti vrlo brzo realizirane.

"Razmijenili smo mišljenja i nama je pružena ruka Europske unije, a nama objektivno u EU i pripada mjesto. Na tom putu TK aktivno radi. Konstatovali smo da je važna međuentitetska saradnja i dali smo usmenu i svaku drugu vrstu podrške takvoj saradnji. Želimo pruženu ruku EU adekvatno prihvatiti", rekao je premijer Halilagić. 

Izvršna i zakonodavna vlast u TK dobili su pohvale zbog dobre međuentitetske saradnje na području općina Teočak, Sapna i Čelić.

"Izražavam dobrodošlicu gospodinu Sattleru i kompletnoj delegaciji. Ovo je možda znak da ćemo 21. marta dobiti 'zeleno svjetlo' i da ćemo otvoriti pregovore sa Evropskom unijom. Prvi put sam razgovarao sa Sattlerom i siguran sam da ćemo ići ka zapadu jer svi naši putevi vode ka zapadu, a ne na istok", zaključio je predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović. 

Nakon Tuzle, Sattler će u Gradačcu prisustvovati obilježavanju završetka projekta revitalizacije sistema vodosnabdijevanja. Sredstvima Evropske unije osigurana kroz Investicioni okvir za zapadni Balkan (WBIF) i drugih donatora, obnovljeno je 40 km vodovodnog sistema kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje i distribucija pitke vode za oko 20.000 stanovnika općine Gradačac.

Sattler će se u petak, 8. marta sastati s predstavnicima vlasti Brčko Distrikta, prisustvovati svečanoj akademiji obilježavanja Dana Distrikta, te događaju na kome će biti obilježeno puštanje u rad nove dizalice u JP "Luka Brčko" čiju je nabavku finansirala Evropska unija.

Za rehabilitaciju Luke Brčko, koja uključuje i nabavku novog krana, Evropska unija je izdvojila tri miliona eura bespovratnih sredstava.

Sattler će u Brčkom otvoriti i izložbu "Između četiri zida", koja ukazuje na probleme nasilja u porodici i potrebi prevencije i borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

Nakon toga planirana je posjeta Bijeljini i zvanično otvaranje zgrade Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini izgrađene finansijskim sredstvima Evropske unije u vrijednosti više od 1.3 miliona eura bespovratnih sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU